Antonio Conte ville att Italien skulle springa, inte vara Spaniens offerlamm. Och italienarna var inga lamm. De sprang rakt över det regerande mästarlaget, vann med 2–0 och är klart för kvartsfinal i EM-slutspelet. – Fotboll handlar om att springa intensivt, om att sätta tempo på spelet. Även när du har bollen, sade Italiens förbundskapten Antonio Conte dagen före åttondelsfinalen på Stade de France i Parisförorten Saint-Denis. Hans spelare började springa omedelbart. Inom en minut hade de närmat sig David de Geas mål två gånger. I den åttonde minuten tvingade en Graziano Pellè-nick den spanska målvakten till en spänstig räddning vid stolproten. Italien hade öppnat precis så intensivt som Conte ville. Den höga pressen lät inte motståndarna andas. Spanien var i brygga. – Conte är en tränare som verkligen kan implementera en matchplan. Han blir allt viktigare för varje match, sade mittbacken Leonardo Bonucci efter matchen. – Vi måste vara ett lag, vi måste ha ett spelsätt, och Antonio Conte är en mästare på det området. Trött Spanien Men målet kom inte. De italienska löpningarna blev färre, pressen mattades av – och Spanien började hålla i bollen. Då fick Italien en frispark 22 meter från motståndarmålet. Éder sköt ett lågt skott som David de Gea inte kunde hålla – och Giorgio Chiellini var framme på returen och tryckte in 1–0 till Italien i den 33:e minuten. – Vi vill alltid visa våra främsta egenskaper, och i kväll visade vi det i form av hårt arbete och starka i duellerna. Men vi spelade också bra. Vi lyckades med allt vi försökte göra, säger Bonucci. Spanien, som körde med samma startelva för fjärde matchen i rad, såg trött och långsamt ut. Vicente del Bosque bytte in Athletic Bilbao-anfallaren Aritz Aduriz direkt efter paus, och det regerande mästarlaget skapade flera chanser i andra halvlek. Italiensk revansch Men Italien höll undan, och på tilläggstid kontrade Pellè in 2–0. Laget fick en revansch för 0–4-förlusten i EM-finalen för fyra år sedan och åker nu till Bordeaux för att möta Tyskland i kvartsfinal på lördag. – Det blir en enorm match mot det regerande världsmästarlaget. De har jättebra spelare och är ett väldigt bra lag, säger Bonucci och fortsätter: – Det här laget – för det är ett lag, inte bara en samling spelare i ett landslag – förtjänar att gå vidare. Nu ska vi ladda våra batterier för att tävla mot Tyskland. I Spanien, och i världsfotbollen, är en era definitivt över nu. Två år efter fiaskot i Brasilien-VM är laget snart inte heller regerande Europamästare. Det är dessutom oklart vem som leder "la roja" när VM-kvalet inleds till hösten. Vicente del Bosque, mannen som lett landslaget till både EM- och VM-guld, har flaggat för att han vill fortsätta, men det spanska fotbollsförbundet har inte velat säga något om framtiden.