Resfeber 25.9.2016

I Istrien äter man det naturen ger

Ständigt nya härskare, ett Jugoslavien, ett krig och sedan demokrati har satt sin prägel på matkulturen i Istrien, halvön i nordvästra Kroatien. Men det viktigaste har hela tiden varit att ta vara på det som jorden, skogen, havet – och vinden – ger.

Lavendel är vanlig, den används i mat, som väldoft i skåpen och som olja. Den lugnar även myggbett.
På matmarknaden säljs allt i frukt- och gröntväg.
Kammusslorna grillas vid öppen eld i sina skal med olja, vitlök och örter.
Den lufttorkade skinkan är en av grundbultarna i det istriska köket. Stora, tjocka skivor ska det vara. Fabricio Arman, leverantör åt Nikola Bijelic, har charkbutik på matmarknaden­ och visar upp ett praktexemplar.
Olivera bjuder på smakprover från mejeriet Latus.

Läs webbnyheterna för endast 13,90 € /månad

Ingen bindningstid, du bestämmer när du läst färdigt.

ÖT Digital 13,90 € /månad Jag är redan prenumerant