I anmälan ombeds opinionsnämnden utreda om Yle har brutit mot paragraf två och tre i journalistreglerna. I paragraf två heter det att "Avgöranden om innehållet i informationsförmedlingen ska fattas på journalistiska grunder. Denna beslutanderätt får inte under några omständigheter överlåtas till någon utanför redaktionen."

I paragraf tre står det att journalister har rätt och skyldighet att avvisa påtryckningar eller löften som syftar till att styra, förhindra eller begränsa informationsförmedlingen.

Opinionsnämnden har ännu inte tagit ställning till om anmälan tas till behandling. Beslutet fattas kanske inom de närmaste dagarna. På ONM säger man till FNB att klagomålet har lämnats in av en privatperson.

Statsminister Sipilä skickade i fredags ett tjugotal e-postmeddelanden till Yles ansvarige chefredaktör Atte Jääskeläinen och en Yle-journalist. Där skrev han bland annat att hans förtroende för Yle är lika med noll.

Jääskeläinen säger att Yles journalistiska ledning i måndags beslutade att begränsa nyhetsrapporteringen av Sipiläfallet.

Sipilä blev arg då Yle i fredags publicerade en nyhet om att verkstadsföretaget Katera Steel som ägs av Sipiläs släktingar hade fått en beställning av Terrafame. Kansan Uutiset hade skrivit om det redan på torsdagen.

Enligt FNB:s uppgifter lät Yle redan på fredagen bli att publicera en uppföljande artikel om Sipiläs eventuella jäv.