Om regeringens nuvarande lagförslag om tolv sjukhus med omfattande jour går igenom i riksdagen kommer Vasa sjukvårdsdistrikt att starta ett medborgarinitiativ för Vasa centralsjukhus. Det är ännu oklart när frågan kommer upp i riksdagen, men redan nu börjar man fundera på hur man skulle organisera en namninsamling i Österbotten. I dag klockan 17 hålls ett möte på Vasa centralsjukhus för dem som har idéer kring detta och som är intresserade av att fungera som ansvarspersoner.

– Bara vi har åtminstone en ansvarsperson i varje kommun tror jag inte att det ska vara ett problem att få ihop de 50 000 namn som krävs, säger Kim Berg, huvudförtroendeman på Vasa centralsjukhus.

50 000 namnunderskrifter är alltså vad som krävs för att ett medborgarinitiativ ska behandlas i riksdagen. Namnen kan samlas in både på nätet och på papperslistor ute i kommunerna, till exempel i butiker.

– I fjol då vi samlade in namn fick vi cirka 16 000 – då hade vi inga ansvarspersoner och var inte lika bra organiserade. Nu är folk dessutom mycket mer medvetna om vad saken gäller och hur viktigt det här är. Vissa kommuner har redan gjort upp en plan för hur de ska gå till väga om det blir aktuellt.

– Blir vi riktigt många kanske man till och med kan gå från dörr till dörr och samla namn. Men det vore ändå viktigast att så många som möjligt skulle fylla i på nätet.

Mest hoppas Berg ändå på att man inte ska behöva starta något medborgarinitiativ över huvud taget.

– Vi får nu först se vad grundlagsutskottet kommer med för utlåtande i frågan.

Berg berättar också att han när han var i Helsingfors i veckan fick mycket positiv feedback för den annons som prydde Helsingin Sanomats förstasida i måndags.

– Det var en person från Borgå som kom fram och sa att hon var avundsjuk på vår aktivitet och hade sagt till sin kollega att "sådär borde vi också ha gjort".

Mötet på centralsjukhuset hålls klockan 17 i mötesrummet i R-byggnaden.