Han beskrivs som en strateg och en av de mest inflytelserika militära ledarna och har pekat ut Iran som det största hotet mot fred i Mellanöstern.

Den pensionerade generalen ledde en insatsstyrka i södra Afghanistan 2001 och ledde marindivisionen under invasionen av Irak 2003, och Trump kallade honom vid ett tal i Cincinnati "den närmaste vi har till general George Patton i vår tid". Patton var en av de färgstarkaste generalerna under andra världskriget och en skicklig taktiker.

– Vi kommer att tillkännage "Mad dog" Mattis som vår försvarsminister: Men vi kommer att tillkännage det först på måndag, så berätta det inte för någon, sade Trump teatraliskt till jublande anhängare.

"Mad dog", ungefär ilsken eller galen hund, sägs vara ett smeknamn som Mattis fick under tiden i Irak. Han beskrivs som en inflytelserik strateg, har själv sagt att han inte äger någon tv, men läser desto mer militärhistoriska böcker, vilket också gett honom smeknamnet "krigarmunken".

Undantags krävs

Om nomineringen accepteras blir Mattis chef för försvarshögkvarteret Pentagon och världens kraftfullaste militärmakt.

Mattis har också varit chef för den amerikanska arméns centralkommando. Eftersom han pensionerade sig för mindre än fyra år sedan måste kongressen godkänna ett undantag för att han ska kunna inneha ministerposten. Enligt USA:s federala lagar får inte en försvarsminister ha haft en militär tjänst de senaste sju åren.

Senast kongressen godkände ett undantag från regeln var 1950 då den tidigare generalen George Marshall utsågs till försvarsminister.

Skiljer sig en del

Mattis har varit kritisk över hur Obama-ledningen hanterat IS, och pekat ut Iran som det största hotet för fred i Mellanöstern. Men han skiljer sig också gentemot Trump i några viktiga frågor, skriver New York Times. Mattis oroas över Rysslands inblandning i bland annat Syrien och Ukraina, och har sagt till Trump att tortyr inte fungerar. Han vill heller inte bryta kärnavtalet med Iran, trots hårda ord mot landet.

66-årige James Mattis har tjänstgjort i den amerikanska marinkåren i över 40 år och var en av landets mest inflytelserika militära ledare. Efter pensioneringen har han bland annat arbetat som konsult och vid Hoover-institutionen, en tankesmedja vid Stanforduniversitetet.

"Roligt skjuta talibaner"

Den frispråkige Mattis uttalanden har i bland gjort att han hamnat i trubbel. 2005 sade han till exempel vid en paneldiskussion att det var "väldigt kul att strida" mot talibanerna i Afghanistan.

– Du går in i Afghanistan, du har folk som slagit kvinnor i fem år för att de inte bär slöja. Sådana killar har inte någon manlighet kvar i alla fall, så det är jäkligt roligt att skjuta dem, sade Mattis då, enligt bland andra NBC.