Finländarna tänker använda i genomsnitt 517 euro för att fira jul i år, visar en undersökning som Nordea har låtit göra. Det är tredje året i rad som julbudgetarna är ungefär den samma.

Av detta belopp går 305 euro till julklappar och 212 euro till övriga köp kring julen. Barnfamiljernas julbudget är i snitt 610 euro, medan hushåll utan barn använder i medeltal 470 euro på att fira jul.

–?Även om finländarnas förtroende för ekonomin i november var starkast på fem år, syns det ännu inte i julbudgetarna. Det kan vara att osäkerheten kring den personliga ekonomin bromsar tillväxten i julbudgeten. Det finns dock skillnader mellan könen eftersom män har ökat sin julbudget en aning medan kvinnor har minskat sin budget från fjolåret, säger Nordeas privatekonom Olli Kärkkäinen i ett pressmeddelande.

Choklad, kläder och leksaker hör till de populäraste gåvorna samtidigt som immateriella gåvor blir allt populärare. Till de tre populäraste gåvorna hör även kläder och leksaker. Däremot finns böcker inte längre med.

Fyra av tio finländare köper julklappar på nätet.

TNS Gallup utförde internetundersökningen. Materialet samlades in den 31.10–8.11 I undersökningen intervjuades drygt tusen finländare i åldersgruppen 18–65 år.