Det var ett avvaktande Blue Fox som ställde upp i fredagens derby mot SB Vaasa. En inställning som inte är så svår att förstå med tanke på de senaste veckornas kollapser.

Men trots det, efter sex minuter missade Blue Fox en halvchans med påföljden att motståndarna satte upp en snabb kontring som slutade med att Janne Karvonen spelade fram Kevin Nylund till 1–0.

Det var nog många i Stjärnhallen som drog en lättnadens suck när Jonatan Tynkkynen en minut senare krutade in kvitteringen efter ett frislag. Raset efter ett tidigt underläge kunde kanske undvikas den här gången.

Än mer positiva tongångar blev det på läktaren när hemmalaget gjorde 2–1 några minuter senare. Målet kom i ett numerärt överläge där Blue Fox hade svårt att skapa något, men till sist fick Anton Kallvik ett skottläge och hittade första krysset.

På poäng gick perioden ändå till gästerna från Vasa som skapade ett stort antal målchanser, och hade det inte varit för periodens gigant, Roope Mutka hade Blue Fox inte gått in i omklädningsrummet i en 2–1 ledning.

Den andra perioden blev tung för Blue Fox. Janne Karvonen kvitterade redan efter 52 sekunder och efter det kopplade gästerna ett bastant grepp om händelserna. Ett ledningsmål var bara en tidsfråga och efter 23 minuter slog Kevin Nylund till.

Blue Fox fortsatte att dra sig tillbaka och fördelen i bollinnehav var enormt för SB Vaasa. Blue Fox försökte kontra men hade svårt att hitta några lägen.

Försvarsspelet fungerade bättre och 2–3 stod sig länge och väl. Tio minuter in i perioden drog Henry Backman på sig en tvåminutare, och även om det inte blev någon utdelning hjälpte det numerära överläget Blue Fox att hitta in i matchen igen. Kvitteringen var nära vid ett par tillfällen också efter utvisningen. Tero Saaristo skapade också ett bra läge när han stal bollen av Valtteri Nurmi när SB Vaasa spelade numerärt överläge.

Men två minuter innan den andra periodpausen höll sig samme Nurmi framme på en stolpretur och petade in 4–2 för gästerna.

Till sista perioden gick Blue Fox ner på två femmor. Johannes Vähäkangas flytta upp till ettan med Saaristo och Kallvik medan Paul gjorde sällskap med Fredriksson och Tynkkynen i tvåan.

Om det var effekten av de bytena som gjorde att Blue Fox fick en perfekt start på perioden må vara osagt. Men med två ganska snarlika mål var Blue Fox i kapp efter tre och en halv minut. Efter 40 sekunder letade sig Rami Isomäkis lösa boll från halva plan hela vägen in i nät. Ett par minuter senare gav Isomäki en liknande boll, och framför mål fanns Johnny Fredriksson som med mycket vilja sopade in returen.

Stor vilja visade också Anton Kallvik när han stal bollen i hörnet och spelade in till Tero Saaristo som hittade nät. Blue Fox hade vänt.

Blue Fox vändning skakade om SB Vaasa, den tredje perioden blev deras klart sämsta. Gästerna hade mer boll och skapade en del chanser, men spelet var jämnare än tidigare. Blue Fox fortsatte att försvara bra och gav allt för att hjälpa Mutka mellan stolparna.

Efter 17.31 var Tynkkynen igenom men blev slagen på klubban. Följden blev en straff som Saaristo förvaltade. Dessvärre för Blue Fox lyckades man inte behålla tvåmålsledningen. Bara 20 sekunder senare reducerade Kevin Nylund. Det skulle bli ett riktigt drama.

SB Vaasa tog ut målvakten och spelade sex mot fem. Fredriksson och Tynkkynen fick varsitt läge att avgöra i tomt mål, men utan att lyckas. Med minuten kvar tog gästerna time out.

Med 25 sekunder kvar sprang Jakob Klingenberg på sig en tvåa och Blue Fox tvingades spela med fyra man mot sex. Och med fem sekunder kvar åkte också Saaristo ut och SB Vaasa var tre man mer. Men det blev aldrig någon riktig kvitteringschans. Blue Fox höll ut och kunde ta en seger som betyder så oerhört mycket mer än två poäng.

I: 6.16 0–1 Kevin Nylund (Janne Karvonen), 7.34 1–1 Jonatan Tynkkynen (Johnny Fredriksson), 10.47 2–1 Anton Kallvik (Niklas Paul) NÖ.

II: 20.52 2–2 Karvonen (Nylund), 22.59 3–1 Nylund (Valtteri Nurmi), 38.05 2–4 Nurmi (Karvonen).

III: 40.42 3–4 Rami Isomäki (Niklas Paul), 43.27 4–4 Johnny Fredriksson (Isomäki), 46.04 5–4 Tero Saaristo (Kallvik), 57.31 6–4 Saaristo str., 57.51 6–5 Nylund (Nurmi) UM,

Räddningar: Roope Mutka: 11+4+17=32. Mikael Aromaa: 9+7+12=28.

Utvisningar: Blue Fox: 3x2 minuter. SB Vaasa: 2x2 minuter.