"Taiwans president RINGDE MIG i dag för att gratulera mig till presentsegern. Tack!", twittrade Donald Trump ut efter sitt samtal.

Enligt Taiwans presidentkontor diskuterade de båda ett närmare samarbete och att förstärka ett bilateralt interagerande.

"Stor händelse"Enligt Washington Post är det första gången en amerikansk president eller tillträdande president har direktkontakt med en taiwanesisk ledare sedan USA bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan 1979. Året före hade dåvarande presidenten Jimmy Carter erkänt Peking som den enda regeringen för både Fastlandskina och Taiwan. Det här är en stor händelse, det är första gången som den tillträdande presidenten har utmanat Kina.

Det här måste betyda dåliga nyheter för det kinesiska ledarskapet, säger Shi Yinhong, professor i internationella studier vid Renminuniversitetet i Peking till New York Times.Kina anser att Taiwan är en provins i landet, och beskedet riskerar att göra Kina rasande. Trumps samtal tvingade Vita huset att snabbt betona att dess så kallade "ett Kina"-politik står fast.