– Mediernas verksamhetsförutsättningar har försvårats genom beskattningen. Det här är det första beslutet på länge som pekar i en bättre riktning, säger förbundschef Mikko Hoikka på Aikakausmedia.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) meddelade förra veckan att han kommer att föreslå att mervärdeskatten på digitala tidningar och böcker ska sänkas från 24 till 10 procent. Helsingin Sanomat rapporterar att regeringen kommer att godkänna förslaget. Efter det krävs ännu beslut i frågan på EU-nivå.

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho gör bedömningen att momssänkningens verkningar till en början blir små men att de kommer att växa stadigt. Inledningsvis kommer sänkningen att mest gynna stora tidningar, vars nätupplaga ger proportionellt större intäkter än hos de små publikationerna.

Lyft för e-böcker?

Finansministeriet beräknar att den sänkta momsen minskar skatteintäkterna med 11–24 miljoner euro. Medieförbundet uppskattar inte nedgången till mer än sju miljoner.

Medieförbundets vd Jukka Holmberg säger dock att det inte finns någon större oenighet om siffrorna. Uppskattningen på sju miljoner bygger på siffror från 2015 medan en beräkning som utgår från 2018 enligt Holmberg ger ett skattebortfall på cirka 10 miljoner.

Försäljningen av e-böcker är betydligt blygsammare i Finland än i många andra västländer. Hos oss står e-böckerna för mindre än två procent av hela bokmarknaden.

– På grund av den tunga beskattningen har det inte varit värt för förläggarna att ens marknadsföra e-böcker eftersom pappersböcker ger bättre intäkter, säger Sakari Laiho som leder Finlands förlagsförening.

Laiho förutspår att e-böckernas andel kunde gå upp till cirka 20 procent i en nära framtid. Momssänkningen kommer enligt honom också att påverka valet av läromedel när lärarna kan välja mellan en traditionell och digital produkt på lika premisser.