Svenska folkskolans vänner grundades 1882 för att starta folkskolor och bibliotek och för att ge ut skrifter till den svenskspråkiga befolkningen i Finland.I dag har SFV ett betydligt bredare uppdrag än så. Organisationen vill framstå som en folkrörelse för bildning, kunskap och kultur och tillika en garant för svenskan.

I lördags avslöjade Hufvudstadsbladet att SFV som bäst renoverar en pampig herrskapsvåning som tjänstebostad åt sin kanslichef Johan Aura. Den exklusiva lägenheten om 289 kvadrat i hörnet av Georgsgatan och Nylandsgatan består av sex rum och kök, en uppvärmd takterrass med glastak och ytterligare en takterrass mot väster.

På den fria bostadsmarknaden skulle lägenheten inbringa en hyresinkomst om cirka 10 000 euro i månaden, enligt de mäklare som HBL har pratat med. Beskattningsvärdet för samma bostad ligger i gränssnittet 3 800–4 000 euro.

I går, tre dagar efter HBL:s avslöjande, meddelade Johan Aura på SFV:s webbsida att han inte kommer att ta i bruk lyxvåningen som tjänstebostad. Aura skriver att SFV:s och hans arbete är beroende av det förtroende som parterna åtnjuter.

– Diskussionen kring min bostadsrätt påverkar detta och därför har jag valt att avstå från bostaden. Vi vill inte att detta stör vår värdefulla uppgift att främja kunskap, kompetens och kultur på svenska.

Beslutet att avstå lyxvåningen är inte bara klokt. Det är det enda rätta, inte minst med tanke på att SFV har haft problem ekonomin under senare år. En hel del människor har sagts upp i samband med att föreningen har omstrukturerat utbildningar och allmännyttig verksamhet.Beslutet är också vettigt med tanke på att SFV är kontinuerligt beroende av donationer. Vem vill testamentera sin kvarlåtenskap åt en förening som verkar mest intresserad av att ledningen ska ha en guldkant i livet?

Men beslutet är framför allt det enda rätta med tanke på att lyxbostaden för cirka tre och en halv miljoner euro inte står i en rimlig proportion till SFV:s balans och årliga utdelning om cirka 2,7 miljoner euro per år.

Någon måtta måste det ändå vara på lyxliret och överklassfasonerna i de finlandssvenska stiftelse- och fondvärlden. Det är den här typen av omdömeslöshet som underminerar terrängen för svenskan i Finland, både internt finlandssvenskar emellan och externt i förhållande till finskspråkiga.

Aura borde alltså inte skuldbelägga HBL för att tidningen har åstadkommit en debatt om hans tilltänkta tjänstebostad. Han och SFV:s styrelsebas Per-Edvin Persson borde tvärtom tacka tidningens journalister för att de ännu en gång har satt strålkastarljuset på ett osunt bäste broder-drag i Svenskfinland.

Johan Aura lär ha gjort ett jättebra jobb som kanslichef för Svenska folkskolans vänner. Med en årslön om drygt 220 000 euro har han nog råd att hyra en lya åt sig på den fria bostadsmarknaden.