På tisdag förmiddag sätter sig Margot Wallström och Sergej Lavrov ner för en första runda av samtal. Totalt har de två och en halv timme till sitt förfogande.

Den senaste tidens våldsamma utveckling i östra Ukraina kommer självklart upp, liksom den ryska annekteringen av Krim. Där vet Wallström och Lavrov redan vad den andra tycker. Sverige fördömer, i likhet med övriga EU, aggressionen mot Ukraina och anser att annekteringen av Krim är illegal. Rysslands bild av saken är helt annorlunda – de ingrep mot en väpnad statskupp i Kiev och har försvarat ryska intressen.

Erfaren diplomat

Trots att ingen förväntas ändra uppfattning är det ändå ett tillfälle att gå på djupet. För svensk del kan man än en gång inskärpa att sanktionerna som införts mot Ryssland kommer att tas bort först när landet lever upp till villkoren i det så kallade Minskavtalet.

Sergej Lavrov är en rutinerad toppdiplomat. Han har varit utrikesminister sedan 2004 och innan dess var han rysk FN-ambassadör. Han och Margot Wallström springer på varandra då och då på konferenser och möten runt om i världen, men nu blir det ett möte öga mot öga.

I förra veckans utrikesdeklaration gick Wallström en balansgång gentemot Ryssland. Å ena sidan kallade hon Rysslands agerande i form av militära handlingar, desinformation och påverkansoperationer, för aggressivt och spänningsskapande. Å andra sidan efterlyste hon politisk dialog och en "bred ansats" i relationen.

Kampanjer

Wallström har själv blivit utsatt för kampanjer i ryska sociala medier. Den svenska ambassaden i Moskva såg sig nyligen tvungen att gå ut och varna på Twitter. Då spreds uppgifter om att Wallström skulle ha föreslagit kastrering av alla vita män under ett framträdande vid Lunds universitet.

Wallström tänker ta upp att det sprids felaktiga och negativa uppgifter om Sverige med Lavrov. Men han kommer troligen att kontra med oro över den russofobi som han anser sprids i väst.

Wallström vill även hinna prata om säkerhetsläget runt Östersjön. I svensk inrikespolitik talas det allt oftare om att Ryssland ökat sina militära aktiviteter och landet målas upp som ett hot.

Hotfull retorik

När den svenska Natodebatten fick fart för ett tag sedan kom ryska uttalanden som upplevdes som hotfulla. De gick ut på att om Sverige går med i försvarsalliansen Nato, så kommer Ryssland att agera med nödvändiga militära åtgärder.

För den svenska regeringen är det viktigt att slå fast att det är Sverige självt som väljer väg, men för tillfället är inte Nato-medlemskap aktuellt.

Den långa listan över samtalsämnen innehåller också Syrienkonflikten, Iran och arbetsklimatet i FN:s säkerhetsråd. Lägg därtill rysk inrikespolitik, som den nya lag som avkriminaliserar visst våld i nära relationer och tillståndet för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.