Drygt tusen finländare deltog i undersökningen.

Det näst populäraste alternativet är en utökning och utveckling av EU:s militära samarbete. 26 procent stöder det alternativet.

11 procent skulle välja en försvarsallians med Sverige och 12 procent skulle välja Natomedlemskap. De som deltog i undersökningen fick svara på frågan hur de anser att Finland i första hand borde ordna sitt försvar i fortsättningen. De fick välja endast ett svarsalternativ.

Till exempel i en Yle-undersökning förra veckan uppgav 25 procent att de är för ett Natomedlemskap. Där fick de dock svara ja eller nej på frågan om Finland borde gå med i Nato.

Alliansfritt populärt på landet

På landsbygden är det betydligt fler som väljer det alliansfria alternativet än i städerna. På landsbygden anser nästan hälften att Finland bör förbli alliansfritt, men i städerna är andelen under 40 procent.

Också mellan olika partiers väljare märks klara skillnader. Fler av dem som sympatiserar med Vänsterförbundet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna anser att Finland inte heller i fortsättningen bör ingå i några militära allianser. Natomedlemskap lockar mest Samlingspartiets anhängare.

Undersökningen genomfördes som dataassisterade telefonintervjuer under januari och februari. De som svarade var 15–79 år gamla. Ålänningar intervjuades inte i undersökningen. Felmarginalen är cirka tre procentenheter åt vardera hållet.

Natovänliga reservister

Reservistförbundet ställde sina egna medlemmar samma frågor genom en e-postenkät i februari. Bland dem är stödet för ett Natomedlemskap klart högre, 28 procent, men lika många av dem skulle välja alliansfrihet. En utveckling av EU:s militära samarbete är det tredje populäraste alternativet. Ungefär var femte medlem väljer det.

– När det gäller stödet för Nato är det värt att notera att vår undersökning inte mätte stödet för medlemskap på det traditionella "ja eller nej-sättet", utan vi ville se hur de försvarsmodeller som diskuterats den senaste tiden placerar sig i jämförelse med varandra, säger Reservistförbundets verksamhetsledare Olli Nyberg i ett pressmeddelande.