Det är den ideella organisationen Neuvokas Perhe i Helsingfors som kommer med utmaningen. Man vill att familjerna satsar en dag på att diskutera, lyssna och vara närvarande för varandra utan ett ständigt tittande på skärmar. Viktigare än att helt lämna bort skärmarna är enligt organisationen att man funderar på om det finns något som behöver förändras kring familjens skärmtider.

Organisationen konstaterar att barn och unga i Finland tillbringar nästan 3 timmar per dag framför skärm under skoldagarna och 4 timmar under helgen. Sammanlagt sitter barnen stilla mellan 7 och 9 timmar.

Neuvokas Perhe uppmanar föräldrarna att diskutera skärmtiden med barnen och inte vara rädda att begränsa den.

– När barnets tankar och önskningar enbart kretsar kring sådant som händer vid en skärm är det bra att stanna upp och göra upp ett skärmkontrakt för vilka gränser familjen ska ha. Vilka stunder ska vara fria från det ständiga flödet? säger Neuvokas Perhes Anne Kuusisto i ett pressmeddelande. Hon är speciallärare inom småbarnspedagogik.

Enligt henne anpassar sig barnens hjärnor till det snabba, digitala tempot. Det kan vara svårt att sluta spela då allt annat känns tråkigt och långsamt.

– Barnens hjärnor behöver få variation genom någon aktivitet tillsammans med andra, positiv uppmärksamhet från en vuxen och motion, säger Kuusisto.

Organisationen Neuvokas Perhe jobbar för välmående i barnfamiljerna genom att ge råd om bland annat mat och motion samt tips för vardagen.