Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I Svenska Yles anonyma webbdebatt har förts en animerad diskussion i vilken våra tidningar nu av nätets krypskyttar utmålas som yttrandefrihetens och närdemokratins fiender.

Jag är själv av helt annan åsikt. Jag har inte upplevt att de välbekanta signaturerna på ÖT:s förra webb har tillfört särskilt mycket till den demokratiska samhällsdebatten.

Tvärtom har en del av dem genom egna vantolkningar av artiklarnas budskap styrt läsarnas tankar i fel riktning. Det har spolierat en del av reportrarnas värdefulla arbete.

Sedan förr vet vi att en stor majoritet av de österbottniska­ läsarna föredrar en samhälls­debatt med skribenter som med sina egna namn bär ansvar för vad de skriver. HSS Medias under­sökningar har visat att två tredjedelar av läsarna föredrar en namngiven debatt.

Att beslutet om den nya policyn har dröjt så länge handlar mer om att det har tagit tid att hitta ett smart sätt för identitets­bekräftelse. Med tanke på att en stor del av den österbottniska samhällsdebatten redan utspinner sig på Facebook kom FB-kommentering att bli ett naturligt val i det rådande läget.

”If you can’t beat them, join them.” Ordspråket beskriver visheten i att ansluta sig till sina konkurrenter i ett läge då de har övertaget.

Genom den nya FB-inloggningen kan HSS Media utnyttja­ Facebooks popularitet till sin egen fördel samtidigt som den nya funktionen också ger läsaren helt nya möjlig­heter. ­Skriver du en kommentar som du till exempel också vill att din riksdagsledamot ska se kan du tagga ledamoten i kommentars­fältet genom att skriva in namnet föregått av tecknet @.

Har du tur plingar det till i ledamotens mobil. Säg vad är det om inte en förbättrad närdemokrati och yttrandefrihet?

I mediebranschen är vi just nu så illa tvungna att testa nya lösningar och att samtidigt också ha beredskap att om­pröva besluten, om så krävs. Den dag någon fiffikus lanserar ett socialt medium som omfattar en majoritet av finlandssvenskarna är det väldigt enkelt att frångå dagens system med FB-inloggning.

I ett kommentarsfält frågar sig en läsare hur HSS Media­ har mage att koppla samman hans Facebook-konto med ­tidningarnas kommentarsfunktion. Frågan är ganska lustig­ med tanke på att sammankopplingen av olika digitala­ ­funktioner ju utgör den briljanta idén med hela digitaliseringen.

Om vi på HSS Media bedömer att det finns efterfrågan på ett digitalt debattforum för anonyma skribenter kan vi ju ­bara öppna det, hux flux. Men det kan ju i princip också vem som helst annan göra.