14.53 svensk tid kom larmet att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm. Rök syns från entrén och vittnen uppger att personer ligger ner på gatan.

Närliggande varuhuset NK utrymdes.

All trafik runt city, inklusive tunnelbana och tåg stängdes av och polisen uppmanade personer att inte röra sig i centrala Stockholm.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter avlossades skott även vid Fridhemsplan på Kungsholmen, uppgifterna dementerades i ett senare skede.

Säpo uppger att lastbilen som använts kapades tidigare på dagen och tillhör öl- och läsktillverkaren Spendrups.

Statsminister Stefan Löfven höll en kort presskonferens om dådet och sade att allt tyder på terrordåd.

Ingen är ännu gripen.

Sedan 16.30-tiden är all tågtrafik till och från Stockholm avstängd och Stockholms centralstation utryms. SJ:s pressjour säger till TT att all tågtrafik kommer att vara inställd resten av dygnet.

Flera köpcentrum i och utanför Stockholm utrymdes. Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm, Täby Centrum, även det norr om Stockholm och fler av Åhléns varuhus vid Odenplan, Fridhemsplan, Skanstull och Östermalmstorg i Stockholms innerstad.

Dramaten och SF:s biografer håller stängt under kvällen.

Säpo höjer inte säkerhetsnivån från nivå tre där den legat sedan 2010.

Polisen efterlyser en man de vill komma i kontakt med. Polisen har presenterat en bild på en man som har en mörk huva uppdragen över huvudet, som är tagen i omedelbar anslutning till händelsen.

Tidigare under dagen bekräftade polis på plats för TT att tre personer har dödats och åtta skadats. Men under en presskonferens bekräftade polisen inget antal döda eller skadade.

Vid sjutiden på kvällen skriver polisen på sin hemsida att en förundersökning om misstänkt terrorbrott har inletts.

Under flera timmar var all pendeltågs- och tunnelbanetrafik avstängd, men vid kvart i åtta-tiden gav polisen grönt ljus till SL att dra i gång tunnelbanan igen.