Dådet i Stockholm har krävt fyra människoliv.

Vid ettiden i natt hade Utrikesministeriet inga uppgifter om att det skulle finnas några finländare bland offren. Vid ministeriets jour uppgav man för FNB att möjligheten ännu inte kunde uteslutas.

En man har anhållits misstänkt för terroristbrott genom mord. Enligt Aftonbladet och Ekot är den anhållne är 39-åring man från Uzbekistan. Enligt Aftonbladet har mannen uttryckt sympatier för extremiströrelsen IS.

Han greps i Stockholmsförorten Märsta i går efter attacken och anhölls senare, klockan två på natten, misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

– Den här personen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Senast klockan 12 på tisdag måste vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder förundersökningen, fatta beslut om den anhållne ska häktas.

Mannen passar in på signalementet på den bild som polisen tidigare gått ut med. Bilden visar en man som har en mörk huva uppdragen över huvudet.

Barn kvar på sjukhus

Han greps i Märsta sedan han väckt misstankar i en butik.

– Han bröt ifrån det normala mönstret (. . .) Hans sätt att röra sig blev intressant och en patrull i närheten grep honom, säger Jan Evensson från Stockholmspolisen.

Femton personer, varav två barn, skadades i dådet och fördes till sjukhus. Tidigt på lördagsmorgonen meddelade landstinget att nio fortfarande vårdas för sina skador.

– Vi har sex patienter som har åkt hem från våra akutsjukhus. Vi har nio skadade kvar, säger Johan Bratt, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.

Hur skadeläget ser ut för dem som finns kvar på sjukhusen vill chefsläkaren inte gå in på. Ett av de två barn som skadades i dådet har åkt hem och ett är kvar på sjukhus, enligt Bratt.

– Det är positivt att så pass många har kunnat åka hem. Vi följer det här successivt, det är under kontroll, säger han.

Lastbilen bärgad

Polisen har under natten och de tidiga morgontimmarna slagit till mot flera adresser i Stockholmsområdet. Flera medier skriver att ett gripande med kopplingar till dådet har gjorts i samband med en husrannsakan på en adress i Hjulsta, norr om Stockholm, men det vill inte polisen bekräfta.

– Insatsen har pågått på flera olika platser med olika åtgärder som i nuläget inte går att beskriva i detalj, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Drottninggatan är till stora delar fortsatt avspärrad. Vid avspärrningsbanden har folk börjat lägga ned blommor för att hedra offren. Det finns ingen bestämd tid för när avspärrningarna kommer att hävas.

– Vi har patruller som försöker vara så rörliga som möjligt för att fånga upp eventuella personer som har frågor att ställa, det har pågått under hela natten, säger Towe Hägg.

Lastbilen som användes vid dådet har bärgats från Drottninggatan för teknisk undersökning.

Polisen satte in alla tillgängliga resurser efter det misstänkta terrordådet. Både nationella insatsstyrkan och bombskyddet kopplades in, liksom Säpo. Terrorhotnivån i Sverige ligger dock kvar på nivå tre, "förhöjd risk".