– Vi följer hela tiden med utvecklingen utomlands och byter information med våra utländska kolleger om olika metoder att förhindra och ingripa i händelser, säger Savolainen.

Han betonar vikten av planering. I samband med publikevenemang handlar det om att planera körrutter och se till att det är så svårt som möjligt att genomföra en attack med ett tungt fordon.

Den förebyggande verksamheten syntes till exempel i samband med att julfreden utlystes i Åbo, då man spärrat av vägar med försvarsmaktens fordon. Savolainen säger att arrangemangen i Åbo gjordes främst med den då färska attacken i Berlin i åtanke.

Savolainen påminner om att rutinarbetet för att förhindra terrorattacker och brott också handlar om att ingripa redan då någon planerar ett brott.

– Polisen har sedan skolmassakrerna förändrat sin verksamhet så att vi strävat efter att bygga upp en handlingsförmåga som innebär att patrullerna som är närmast vid behov kan förhindra allvarliga våldsamma attacker.

Spikmatta inte tillräckligt

En spikmatta är sannolikt allena inte tillräckligt för att stoppa till exempel en långtradare. Ett tungt fordon har en så stor massa att ett punkterat däck saktar ner dess framfart men inte stoppar det helt.

– Polispartullerna har spikmattor men de är kanske inte menade för att användas mot just tunga fordon, säger Savolainen.

Han säger att polisen hela tiden utreder och testar olika tekniska metoder för att stoppa tunga fordon.

– Frågan är ju sedan naturligtvis huruvida enskilda patruller som förses med här typen av materiel är på rätt plats vid rätt tillfälle.

Lastbilsattacker kan också förbyggas med stadsplanering. Savolainen lyfter fram körhinder kring promenadgator som exempel.

Vappen på kartan

Snart är det första maj och torgen och parkerna i Finland fylls av firande människor. Savolainen säger att förberedelserna och planeringen av stora evenemang pågår till sista minuten.

– Senast vi hade stora demonstationer i Finland såg vi över läget en sista gång precis innan evenemanget började. En sak vi måste ta ställning till är huruvida vi spärrar av all trafik på vissa platser eller inte.