– De allra minsta barnen kan man försöka skydda. Men alla som är något större, är läskunniga och går i skolan kommer ju att höra talas om det här. Då kan man försöka skydda dem mot de värsta detaljerna, men ändå förklara vad som hänt, säger Åsa Landberg, barnpsykolog med mångårig erfarenhet.

Förmedla lugn och trygghet, men utgå inte från att barnet är oroligt utan börja med att ta reda på vad barnet vet om händelsen och vilka tankar och frågor barnet har.

Balansgång

– "Har du hört att det var någon som körde in en bil där?" Och sen vänta in deras frågor. För det är så olika, en del barn har verkligen behov av att prata och går och oroar sig väldigt mycket, och andra är faktiskt inte intresserade och då ska de slippa, säger Åsa Landberg.

Det är viktigt att inte skrämma barnet genom att ge mer information än vad han eller hon är mogen för eller frågar efter. Som vuxen ska man också vara varsam med att lufta för mycket av sin egen rädsla.

– Det är en fin balansgång att ge dem information och att trygga dem genom att prata, men inte belasta dem för mycket med sin egen oro. Man kan säga att jag är lite rädd för det som hänt, men sök stöd och tröst hos andra vuxna, säger Åsa Landberg.

Ovanligt

Var tydlig med att händelser som denna är extremt ovanliga och att många jobbar med att reda ut brottet och ta hand om dem som är drabbade.

– Berätta att det har hänt en gång i Sverige någonsin och att risken för att vi ska råka illa ut är jätteliten. Till lite större barn kan man säga de människor som gör sådant här vill skrämmas och förstöra för oss, och då är det viktigt att vi faktiskt vågar gå ut även om det känns lite läskigt, säger Åsa Landberg.

Tips

  • Försök hantera din oro genom att till exempel prata med andra vuxna – inte med barnen.
  • Berätta inte mer än barnen frågar efter. Svara på barnets fråga, inte på din egen oro.
  • Ta in nyheter på egen hand och försök skydda barnen från information som de inte kan hantera.
  • Försök, i den mån det går, fortsätta med vardagliga saker. Det skapar lugn hos barnet.
  • Skilj på vad som är läskigt och vad som är farligt.
  • Källa: Rädda Barnen