FNB talade med ett dussintal kandidater och valarbetare ute på gatan. Bara några hade fått frågor om attacken och ingen hade hört rasistisk retorik om den.

– Folk har kommit fram till mig och talat om attacken. En del av dem har varit uppskakade, andra har undrat över om något liknande kan ske i Finland, säger Pentti Arajärvi (SDP) som förde kampanj Hagnäs.

Han säger att diskussionerna varit sansade och lugna.

– En person sade att Helsingfors borde ha ett bilfritt centrum så att det inte går som i Stockholm, sade Kati Peltola, tidigare ledamot i riksdagen och stadsfullmäktige, som delade ut valmaterial för Vänsterförbundet på Narinken.

Mari Puoskari (Gröna), som kampanjade vid Tre smeder, sade att attacken i Stockholm främst synts i de sociala medierna. Själv ställer Puoskari, tidigare ordförande för stadsfullmäktige, inte upp i söndagens kommunalval.

– Stämningen har kanske varit lite mindre uppsluppen än valigt i dag, men ingen har tagit upp frågan med mig.

Pauliina Saares (Gröna), som står intill Puoskari, säger att gårdagens attack i första hand märkts i att polisen skyddat kandidaterna på ett synligare sätt än under tidigare dagar.

– Jag tippar på att Skyddspolisen var här för en stund sedan.

"Se upp för lastbilar"

Ingen av de FNB talade med medgav att de skulle ha fått några instruktioner från partiet om hur Stockholmsattentatet fick kommenteras.

Kirsti Karzt, som delade ut Sirpa Asko-Seljavaaras (Saml) broschyrer, sade visserligen att hon förväntade sig få råd i samband med att kampanjfolket samlas senare under dagen.

Kandidaterna har inte heller känt sig hotade eller rädda ute på gator och torg.

– Frugan sade att jag ska se mig omkring och se upp för lastbilar, sade Asmo Maanselkä (Kristdemokraterna) på Narinken.