Tammikko säger att de svåraste fallen är ensamma gärningsmän som inte avslöjar sina planer på förhand.

– De kan läsa webbdiskussioner och följa med propaganda utan att själva delta eller berätta om planerna för någon. En annan svår grupp är de som genomför attacker spontant efter kort planering.

Den misstänkta gärningsmannen i Stockholm var känd av Säpo, men han ansågs vara en obetydlig aktör. Tammikko säger att det finns gott om namn i registren men att personer inte bevakas innan de misstänks planera något farligt.

– Det stora problemet är att sålla ut de rätta personerna från registren. Det är sannolikare att något ska inträffa om det finns extrem ideologi och våld i bakgrunden. Risken att åka fast blir större om det gäller organiserad verksamhet och till exempel inskaffning av olagliga vapen. I fallet i Stockholm lämnade stölden av en lastbil som sedan kördes in i en folkmassa inte nödvändigtvis några spår som myndigheterna kunde ha följt tidigare.

Tammikko säger att de senaste åren visat att attackerna i Europa främst genomförs av ensamma gärningsmän. Han tillägger att underrättelsemyndigheter i Europa stoppar ett par hundra attacker varje år.

– De attackerna är ofta mer komplicerade, som en serie bombdåd.

Tammikko säger att den senaste tidens attacker inte ger orsak att öka hotnivån i Finland eftersom inga kopplingar till Finland har avslöjats. Men han tillägger att liknande oförutsagda attacker kan inträffa var som helst.

Tammikko påminner om att radikala tankegångar inte automatiskt leder till våld.

– Tröskeln till våld är rätt hög. Det skulle till exempel varje dag vara möjligt att köra in en bil i en folkmassa, men till all lycka har endast en handfull sådana attacker inträffat, säger han.