– Sverige tänker på er, och hedrar dem som har mist livet, säger hon.

Wallström räknar upp olika tecken på att vår samtid är orolig. Barn som spolas med vatten efter kemgasattacken i Syrien, den svenska FN-arbetaren som mördats i Kongo-Kinshasa och tortyren av homosexuella i Tjetjenien – och terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Många tack

– Jag vill uttrycka mitt djupaste deltagande till er som har förlorat någon som ni hade kär, och till er som är oroliga för någon som blev skadad, säger Wallström.

– Jag vill framföra ett tack till er som hjälpte till på plats, samt till alla i vårt fina samhällsbygge som har arbetat extra intensivt det senaste dryga dygnet. Poliser, brandmän, ambulans- och sjukhuspersonal, och många andra.

Utrikesministern tackar också för alla hälsningar från regeringar, partier, organisationer och andra vänner runt om i världen.

– Och tack Stockholm.

Statsminister Stefan Löfven valde att stanna i Stockholm när S-kongressen inleddes på lördagen, men kongressen ställdes inte in, utan pågår fram till onsdag.

– Om en lastbil kapas i ett försök för att underminera vår demokrati, så svarar vi socialdemokrater med att behandla 1 985 motioner, säger Margot Wallström.

Tuffa beslut

Hon kommer också in på asylpolitiken och säger att politik innebär "tuffa avvägningar".

– Vår ändring av migrationspolitiken var bland det svåraste jag har gjort som politiker, säger Wallström och tillägger att hon då ändå "har hållit på ett tag".

Hon säger att EU ska ha ett gemensamt asylsystem, där ansvaret delas.

– Annars ska EU-pengar dras in, säger Wallström och framhåller att det handlar om EU:s grundtanke.

– Det innebär att de lagar som vi lägger fast framöver inte kommer att kunna skilja sig nämnvärt från övriga EU.

Solidaritet måste gå hand i hand med ordning och reda, enligt Wallström.