Grundlagsproblemen måste beaktas och lösas, men sådana fanns också med basinkomstförsöket, säger Terho som är säker på att grundlagsutskottet kommer att godkänna experimentet. Han kommenterar inte Yles nyhet om att Sannfinländarna bromsat reformen av yrkesutbildningen med anledning av att språkexperimentet dröjt med motiveringen att han inte vill avslöja vad som diskuterats inom regeringen.

– Det stämmer att språkexperimentet är mycket viktigt för oss och vi har varit väldigt oroliga för att det fördröjts och framskridit så här otillfredsställande, säger Terho som presenterade programmet för sin kampanj i ordförandevalet på fredagsmorgonen.

Om han blir vald till ordförande kommer Sannfinländarnas linje i fråga om svenskan att vara likadan som nu.

– Vi kräver och strävar efter att slopa den obligatoriska skolsvenskan på alla nivåer. Det är mycket viktigt för oss. Jag är själv ordförande för Finskhetsförbundet och jag upplever att fennomanernas arv – det snellmanska arvet – är en mycket viktig del av politiken i Finland. De finländska partierna bildades ursprungligen kring språkfrågan, fennomanerna och svekomanerna, och även om den här tematiken kan kännas mindre betydelsefull i dag än någon gång tidigare är det fortfarande en viktig del av vårt program, säger Terho.