HFD tog ställning i ett fall där en asylsökande från Iran konverterat och skickade tillbaka asylärendet till en lägre instans. Dokumenten bör kompletteras med en muntlig genomgång, konstaterar HFD.

Migrationsverket hade förkastat mannens asylansökan. Han döptes i Finland efter sin första kontakt med myndigheterna här. Förvaltningsdomstolen som tog upp fallet ändrade verkets beslut och beviljade asyl utgående från dokumenten. Förutom en dopattest ingick även ett utlåtande från ledaren för den aktuella församlingen i ansökan.

Enligt HFD går konvertering att beakta i en asylansökan, men först efter att saken undersökts både ur samvets- och livsstilsperspektiv. Den utredningen måste göras noggrant.

Den asylsökande som nu ska höras muntligt uppgav för Migrationsverket att han blev intresserad av kristendomen tre eller fyra år tidigare. Han hade blivit imponerad av en kristen bekant som han upplevde som lugn och väluppfostrad. Den asylsökande mannen uppgav att han inte berättat för någon i sitt hemland om sina planer på att konvertera. Däremot började han gå i kyrkan efter att ha kommit till Finland.

Människorättsorganisationer har gjort gällande att drygt 90 kristna gripits av iranska myndigheter under det senaste året. Migrationsverket uppger att protestantiska kyrkor inte kan fungera öppet i landet, men att kristen verksamhet i hemlika förhållanden är utbredd.