Det är mycket som står på spel när Cas den 6 juni tar upp Therese Johaugs dopningsavstängning. Om straffet på 13 månader står fast får Johaug tävla igen i november och kan vara med i OS i Sydkorea nästa år.

Om straffet förlängs – då riskerar norskan att missa vinterspelen.

– Jag måste gå igenom det som hände i huvudet en gång till, säger Johaug.

– Det ska bara bli skönt att vara färdig. Att komma ner dit, ge sin förklaring och då är det på ett sätt det sista jag gör i ärendet.

Tränar på fjället

Johaug, som just nu hårdtränar på hemmaplan i Sognefjellet, säger att de kommande förhören i Lausanne än så länge inte stört hennes uppladdning.

– Jag har väldigt bra folk runt mig som hjälper till, de har tagit den största smällen.

Johaug har även anlitat advokaten Mike Morgan, specialist på idrottsmål, för att få hjälp i Cas.

– Att han har varit i Cas, vet hur det fungerar, och vet rutinerna – det gör mig lugn.

Johaug berättar också om hur den senaste tidens dopningshärva har fått henne att omvärdera sin syn på läkarapparaten runt henne och sitt eget ansvar. Hon förstår också om folk tvivlar på hur hon kunde missa varningstexten på förpackningen med läppsalva.

"Kan bara göra mitt bästa"

– Jag öppnade förpackningen, slängde den och använde salvan. Alla kan vara efterkloka. Det som hände det hände, och nu är jag i den situationen jag är. Jag kan bara göra mitt bästa efter det möjligheter jag har.

I Norge dömdes Johaug till 13 månaders avstängning för dopning. Själv säger Johaug att smärtgränsen går vid 15 månader. Skulle Cas förlänga avstängningen så blir det inget OS för henne. Vad det skulle innebära för karriären vill hon inte spekulera i.

– Det får vi ta den dagen Cas kommer med sin dom. Jag kan bara vänta och se. Jag förbereder mig på det straffet som ligger nu, men jag vet också att det kan försvinna. (FNB–TT–NTB)