Vistbacka säger att han övervägt olika alternativ för stiftelsen att fortsätta samarbeta med det splittrade partiet.

– Jag har funderat för mig själv under nattens tysta stunder om det finns någon möjlighet till någon slags kompromiss.

Efter måndagen var kompromissen inte längre ett alternativ, skriver Uutissuomalainen. Enligt Vistbacka var orsaken talet som Sannfinländarnas vice ordförande Laura Huhtasaari gav i riksdagen.

– Hon höll ett sådant anförande att alla tankar om en kompromiss började avta. Jag minns inte ett motsvarande tal från de senaste 24 åren i riksdagen. Det var ett av de mest oförskämda anföranden som jag någonsin hört.

Vistbacka uppger att stiftelsens styrelse inte har sammanträtt med orsak av händelserna inom Sannfinländarna på sistone.

Vistbacka är före detta riksdagsledamot för både Finlands landsbygdsparti och Sannfinländarna och anhängare av utrikesminister Timo Soini.

Skulle stiftelsen besluta att i stället stöda det blivande partiet Blå framtid måste stiftelsens regler ändras. Enligt Patent och registerstyrelsen är förändringen av reglerna ingen rutinsak.

– Stiftelsen är rätt hårt bundet till det verksamma registrerade partiet. Förändringen skulle vara svår, säger chefen Jouko Koitto på Patent och registerstyrelsen.