Hotellkedjan Scandic köper Cumulus- och Holiday Inn-hotellen som ägs av Restel. Genom köpet av de 43 hotellen, bland dem Tropiclandia i Vasa, blir Scandic den största hotelloperatören på den finländska marknaden. Totalt handlar det om 7 600 hotellrum.

Tropiclandia i Vasa bytte kedja senast i januari i år, då Cumulus- och Rantasipikedjorna slogs ihop. Hotellet i Vasklot bytte då namn till Cumulus Resort Tropiclandia.

Scandic har nu 28 hotell i Finland.

– Våra hotellportföljer kompletterar varandra mycket väl. Affären ger oss närvaro på 15 nya orter i Finland samtidigt som vi får en större exponering mot det växande fritidssegmentet, säger Aki Käyhkö, vd för Scandic Hotels Finland, i ett pressmeddelande.

Köpeskillingen uppgår till 114,5 miljoner euro.

Till Restels hotell hör bland annat Seurahuone och Crowne Plaza i Helsingfors. Crowne Plaza ligger bredvid hotellet Scandic Park på Mannerheimvägen.


Koncentrerar sig på mat

Restel börjar vara för litet för att klara sig på de internationella hotellmarknaderna, säger Perttu Puro, ordförande för Restels styrelse och vd för Tradeka som äger Restel.

– Därför anser vi att det nu är rätt tidpunkt för att avstå från hotellverksamheten och koncentrera oss på restaurangverksamheten, säger Puro i ett pressmeddelande.

Restel driver bland annat restaurangkedjorna Rax, Burger King, Martina, Grillsson och Helmisimpukka samt krogkedjorna Wanha Mestari och Hemingways. Restel driver också restaurangverksamhet på olika sportarenor och konserthus.

För att köpet ska bli av måste Konkurrens- och konsumentverket godkänna affären.