Finlands ekonomi växer i år med 2,4 procent, spår Finansministeriet och skriver upp sin aprilprognos från 1,2 procent.

De tidigare prognoserna som olika instanser publicerat under våren och försommaren varierar mellan två och tre procent. Sist var ekonomin lika stark i Finland 2011.

Den tilltagande tillväxten för ändå inte med sig någon snabb lindring för de arbetslösa eller för regeringen, vars mål är att få upp sysselsättningen till 72 procent fram till valåret 2019. Finansministeriet spår att sysselsättningen stiger till något över 70 procent 2019 tack vare den ökade tillväxten.

– (Den växande sysselsättningen) beror på tillväxtens struktur. Till en början beror den ekonomiska tillväxten på produktionstillväxten, och därför utvecklas sysselsättningen inte så gynnsamt, säger finansrådet Marja Paavonen på ministeriet.

"Konkurrenskraftsavtal stimulerar tillväxt"

Den privata konsumtionen fortsätter enligt Finansministeriet att öka till följd av den förbättrade sysselsättningen. Förutsättningarna för export förbättras i takt med den globala efterfrågan växer och företagens kostnadskonkurrenskraft stärks.

Även konkurrenskraftsavtalet har en inverkan på att tillväxttakten blivit snabbare, säger Mikko Spolander, avdelningschef för Finansministeriets avdelning för samhällsekonomi.

– Sänkningen av enhetskostnadena för arbete är en central faktor i bakgrunden. Annars finns inget att tillägga till de tidigare prognoserna. Konkurrenskraftsavtalet försvagar den offentliga ekonomins finansiella ställning, men på lång sikt börjar sysselsättningen ta sig.

Nästa år väntar ministeriet att tillväxten avtar eftersom den tilltagande inflationen minskar på löntagarnas köpkraft. Åren 2018 och 2019 väntas tillväxten ligga på 1,5 procent.

Finansrådet Jukka Railavo säger att ministeriet i sin prognos utgår från att löneförhandlingarna i höst leder till måttfulla förhöjningar.