Jules Verne, den legendariska franska science fiction-författaren som bland annat skrev ”En världsomsegling under havet” valde just den här platsen för sin roman "Hector Servadacs resor i rymden", som kom ut på svenska 1877.

Zoom

Science fiction-författaren Jules Verne förlade delar av handlingen i en av sina romaner just hit, längst ut på Formenteras östligaste klippor. Foto: Johan Öberg



Det kan man förstå: vi står på en mäktig, långt över hundra meter hög klippa lodrätt rakt upp ur havet och krönt av Far de la Mola, en reslig vit fyr. Runt omkring är en flack, vindslipad kalkstensplatå. Vi fascineras över att de solgula små blommorna ändå lyckats gro och hålla sig kvar i en tummetott jord.

Jag och min ciceron Rocío Martínez Moya står precis på stupet med det grönblåskimrande havet under oss, längst ute på öns östspets. En väldigt speciell plats som får fantasin att skena. Jules Verne syns på ett monument intill fyren.

Men den magiska stämningen bryts tvärt av Rocío:

– Ser du det där snåret med kaktusfikon innanför staketet till fyren? Det är en toalett. Förr när man inte hade andra faciliteter använde man alltid katusfikonsnåren som toa då de effektiv tog död på all lukt. Ha, ha, nu kommer du alltid tänka på det när du ser kaktusfikon! säger han.

Formentera är den minsta av de fyra bebodda öarna i Balearerna. De andra tre är Mallorca, Menorca och Ibiza. Från Ibizas huvudstad, med samma namn som ön, tar det 30 minuter att ta sig hit med katamaran.

Från båten ser man tydligt att de två öarna för mycket länge sedan suttit ihop, avslöjat av ett tätt pärlband av långsmala klippöar bebodda av unika ödlearter skilda från varandra av små sund där havet bildar rejäla dyningar.

Formentera är blåsigt – tufft på vintrarna men sköna vindar på sommaren.

Vi åker från fyren, men stannar snart vid en typisk balearisk väderkvarn.

– På skivomslaget från 1969 hade den mer psykedeliska färger, men det här är samma kvarn som Pink Floyd använde på sitt omslag till soundtracket till filmen "More", berättar Rocío.

Zoom

Inte vilken Formentera-väderkvarn som helst utan just den som Pink Floyd valde till ett av sina skivomslag. Foto: Johan Öberg



Nästa stopp är på restaurang El Mirador, som betyder utsiktsplats på spanska och nog har vi en fin vy alltid. Med varsin café solo blickar vi ut över hela den udda formade ön, som trots att den bara är 83 kvadratkilometer har 69 kilometer kust – mest klippor, men också mil av lenaste sandstrand. Och det är för stränderna, ljuset och lugnet man reser hit.

Vi kommer snart till Es Caló, en pytteliten fiskeby med en bra fiskrestaurang och fin sandstrand med turkost hav utanför. Här är ön väldigt smal, det tar bara någon minut att rulla över till andra sidan och de fem kilometer sandstränder som kollektivt kallas Platja de Migjorn. Här har många badgäster kastat alla sina kläder. Något officiellt nudistbad finns inte, men man har en liberal syn på saken här.

Efter badet svänger vi av mot öns sydspets och Cap de Barbaria. Den spikraka vägen ned mot fyren vid vägens slut känns bekant:

– Huvudpersonen for ned för den på sin moped i succéfilmen "Sex och Lucía".

Zoom

Fyren på Cap de Barbaria känns igen från filmen "Sex och Lucía". Foto: Johan Öberg



Väl framme trillade hon sen ned i ett hål i marken, till en grotta som ändrade tidsperspektivet.

Hålet finns på riktigt och med lite möda kommer vi ned i grottan, med en magnifik öppning mot havet. Men tiden har inte gjort några krumbukter när vi kommit upp ur hålet igen.

Zoom

Paella till lunch på Cala Saonas fina designhotell. Foto: Johan Öberg



Klockan har passerat två och det är äntligen lunch. Vi väljer Cala Saona, en underskön vik med fin strand och ett designhotell helt i vitt, där det vankas tapas följt av den bästa paella jag någonsin ätit.

För paketturister är lilla Es Pujols något av öns huvudort. Här finns en handfull hotell. I den centrala byn Sant Francesc Xavier har några bilfria gator med fina affärer, året runt-öppen bar och flera säsongsöppna matställen. Kyrkorna på Formentera och Ibiza är alltid byggda som ett fort. Under flera hundra år utsattes nämligen de för piratattacker.

Så har vi sparat det bästa till sist: Trucadorhalvön brukar dyka upp på listor över världens vackraste stränder. På vägen dit passerar vi vita saltbassänger (men produktionen är nedlagd) och sedan väntar en supersmal kilometerlång udde rakt norrut med sand på båda sidor – ibland med bara tio meter mellan öst och västkust.

Tidigt på säsongen är vi nästan ensamma med havet, så extremt rent och klart tack vare fälten av neptungräs (posidonia oceanica) på havsbotten. Det ekologiskt viktiga sjögräset beskrevs först av Carl von Linné och finns upptaget på Unescos världsarvslista.

Vi gläds åt det – och ännu mer över bad på en av världens vackraste stränder.

Formentera

  • Till Formentera reser man för det unika ljuset, lugnet, stränderna och det rena klara havet. Ön är lika härlig under en dagstripp som en lugn semestervecka.
  • Valuta: 1 euro = 10,30 kr. Växlingsautomater finns i bland annat i Port de la Savina, Sant Francesc Xavier och es Pujols.
  • Badsäsong maj-oktober. Många hotell, restauranger och affärer är stängda november-april.
  • De flesta flyger till Ibiza och tar båt därifrån. Formentera har ingen flygplats. Gott om snabba reguljärbåtar nästan hela dygnet från Ibiza stad. Det går också färja till Denía på spanska fastlandet. Reguljärresa Ibiza-Formentera med snabb katamaran (30 minuter) kostar närmare 500 kronor tur och retur, vissa långsamma turbåtar tar under 200 kronor (cirka en timme).
  • Boende: Sommartid är efterfrågan på hotellrum och privatrum långt större är tillgången. Det gör att ett härligt hotell som 4-stjärniga Cala Saona (med restaurang i toppklass) kan ta 1 400 kronor för ett fint dubbelrum med havsutsikt i maj och 4 500 kronor för samma rum i slutet av juli.
  • Smycken: Majoral har en underbar kollektion av naturinspirerade smycken i guld och silver av en välkänd Formenteradesigner. Hantverket och designen är på topp och priserna därefter. Två affärer är La Mola (där man kan se guldsmederna i arbete) och Jaume I 29.
  • Vindsurfing: De snälla, men stadiga vindarna, och det faktum att man snabbt når den sida av ön som för dagen inte har några vågor, gör att förhållandena för vind- och kitesurfare är perfekta. Det finns flera uthyrare.
  • Vandring: Turistbyrån har en fin fri broschyr kallad Formentera Green Routes, med 32 vandringar/promenader på ön – allt från väldigt lätta till mer ansträngande. Många funkar dessutom för mountainbikes.
  • Hippiemarknader: Precis som Ibiza har Formentera flera hippiemarknader med hantverk, kläder med mera en dag i veckan.
  • Läs mer: www.formentera.es eller www.visitformentera.com