– Vi är med i täten eller strax bakom täten, men många landslag har gjort storsatsningar, säger landslagstränaren Antti Koskinen.

Roope Tonteri har sin skateboard med sig då han uttalar sig på en presskonferens i Helsingfors.

– Jag har fiskat, skejtat och huggit ved, säger Tonteri och kastar en blick på skateboarden som står och väntar vid ytterdörren.

Han ska träna i Centraleuropa under de närmaste månaderna.

– Men i något skede måste jag komma hem, då stockarna till mitt uthus och mitt lider kommer. För OS laddar jag på pudersnö, det är mat för själen, säger Tonteri.

Han har i princip redan inlett tävlingssäsongen, eftersom det ordnades en tävling i Harbin, Kina, nyligen.

– Det var slopestyletävlingar i en hall. Det var skönt att som omväxling besöka något annat ställe än Peking. Man såg himlen då det inte var så mycket föroreningar, säger Tonteri.

Huvudmålet för säsongen är OS i Pyeongchang, där Tonteri tillhör medaljkandidaterna. Förväntningarna är ändå inte lika höga som på Enni Rukajärvi, som tills vidare inte gjort säsongpremiär. Hon börjar uppladdningen med ett träningsläger.

– På fredag åker jag till Schweiz. Där blir det ungefär tio dagar och sen återvänder jag till Finland och ser vart jag ska därnäst, säger Rukajärvi.

På typiskt snowboardvis tänker hon inte slå fast något placeringsmål för OS i Sydkorea, men betonar ändå att prestationen ska vara bra.

– Jag vill åka med bästa möjliga stil och föra fram vår gren. Kommersen kring ett OS lyckades jag åtminstone senast stänga ute, säger Rukajärvi som vann OS-silver i slopestyle i Sotji 2014.

X Games och US Open lär också gå in i Rukajärvis tävlingskalender, eftersom de har hög status i snowboardvärlden.

Sponsorbyten

Vid sidan om tävlingsarenorna har Rukajärvi, född 1990, på senare år tagit ett allt större ansvar i sin roll som förebild. När hon sade upp sitt sponsoravtal med en energidryckstillverkare konstaterade hon att energidryck inte längre är något hon rekommenderar eller står för. På tisdagen presenterades ett samarbete med ett inhemskt matföretag och Rukajärvi har börjat tala allt mer om vegetarisk mat och närmat.

– För vissa snowboardåkare är det här verkligt viktiga saker, men det finns förstås alla sorters typer i gänget, säger Rukajärvi.

Hon uppger sig ha varit miljömedveten redan som barn, inspirerad av sina föräldrar. Sen blev det något av en paus, men resorna och upplevelserna som snowboardåkare har aktiverat miljötänkandet igen.

Inspirationsmässigt är resorna inget problem – Rukajärvi trivs fortfarande utmärkt med snowboardlivet.

– Jag har aldrig fått känslan av att inte vilja gå ut i backen. Eller nåja, ibland har jag kanske inte velat tävla om det varit dåligt väder, säger Rukajärvi.

En delorsak till att inspirationen fortfarande är på topp är att de egna kraven inte är riktigt lika höga som tidigare.

– Tidigare var jag en värre perfektionist än nu.