Transportbolaget Ahola Transport fick en urusel start på året när det första kvartalet visade ett rörelseresultat som var 400 000 euro på minus. Det svaga resultatet ledde till att bolaget gjorde en del förändringar och förändringarna verkar ha gett resultat. Det andra kvartalet ­visar nämligen ett rörelseresultat på 834 000 euro.

Det är en stark återhämtning, även om rörelseresultat är sämre än ­under motsvarande kvartal i fjol. Då var resultatet 1,1 miljoner euro.

Kvartalets omsättning var 26 miljoner euro jämfört med 25 miljoner 2016.

När siffrorna för de två första kvartalen slås samman nådde ­bolaget en omsättning på 49,5 miljoner ­euro, drygt en miljon mera än under de två första kvartalen 2016. När rörelse­resultatet analyseras ligger Ahola Transport en bra bit efter fjolårsnivån. Då var rörelseresultatet nästan 1,4 miljoner euro och nu 390 000 euro.

Hans Ahola, vd för Ahola Transport, säger i ett börsmeddelande att resultatutvecklingen ­förbättrades under det andra kvartalet. Som ­orsak beskriver han utvecklingen av godsflöden samt en mer effektiv användning av kapaciteten.

Den så kallade fyllningsgraden i ekipagen blev högre och andelen tomkörning minskade. Han beskriver organisationsförändringarna som gjorts samt det strategiska utvecklingsprogrammet som orsaker till resultatförbättringen.

Ahola Transport, med 207 anställda, har börjat använda ett nytt digitalt transportplaneringssystem.

– En visualisering av transport­kedjan i realtid ger oss bättre möjlighet att reagera på kundåtaganden, volymer och transportkapacitet, ­säger Hans Ahola.