Pedersöre. Vägen mellan Jakobstad och Esse har fått ny beläggning i sommar, med tidvisa trafikköer som följd. Men arbetet på stamväg 68 fortsätter redan i höst – om allt går som Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten planerat.

För det första ska Edsevökorsningen få en tredje vägramp, som ÖT skrivit om tidigare, och för det andra ska bron över järnvägen i Kållby förnyas.

Den gamla bron har sett sina bästa dagar och rivs helt och hållet. Men broprojektet ska inte störa trafiken på Kållbyvägen.

– Trafiken måste få löpa under byggtiden. Därför bygger vi den nya först och öppnar den för trafik innan vi river den gamla, säger Anders Östergård, direktör på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Den nya bron byggs bredvid den gamla – på den norra sidan, mot Lepplaxhållet – och blir både längre och bredare.

– Vi siktar på att byggstarten sker nån gång i höst. Vi har ännu ingen entreprenör, men den processen är snart i gång, säger Östergård.

Brobygget väntas vara klart nästa sommar. Rivningen av den gamla är planerad till midsommarhelgen då tågtrafiken är lugnare.

Projektet har en prislapp på drygt 4 miljoner euro, och ingår i Trafikverkets riksomfattande program för att minska reparationsskulden på vägnätet.

Det är inte bara Kållbyvägen som binder samman de två projekten. Jordmassorna från brorivningen i Kållby är tänkt att användas till rampbygget i Edsevö.