Jussi Halla-aho är ordförande för ett riksdags­parti och filosofie doktor, och borde ha kunskap och ­erfarenhet att bedöma trovärdigheten hos nyhetskällor.

MV-lehti är en webbplats känd för att sprida påhittade nyheter, konspirationsteorier, rasism och hatretorik. Journalister som kritiserar MV-lehti utsätts ofta för hatkampanjer och smutskastning.

Tidningen är också föremål för en förunder­sökning och chefredaktören, Ilja Janitskin, misstänks för bland annat olaga hot och hets mot folkgrupp.

Det finns alltså all anledning att misstro MV-lehti som källa till nyheter.

Ändå delade Halla-aho på sin Facebooksida en ­artikel ur MV-lehti om en afghansk yngling som ­enligt en artikel i Turun Sanomat bistått ett av offren i själva verket inte alls skulle ha gjort något.

Halla-aho betecknade artikeln i TS som skamlös och stod fast vid att uppgifterna i MV-lehti var korrekta.

MV-lehti stödde sina påståenden på en video och bilder där man ser en afghansk man nedböjd över en scen där det är två andra män som försöker ­hejda blodflödet på ett av offren. Det visade sig att bilden var tagen i ett annat sammanhang.

Artikeln i TS var skriven av Rebekka Härkönen, prisbelönad rättsjournalist, och handlade om hur den unga afghanen som studerar till närvårdare såg knivmannens angrepp, sprang efter denne för att sedan stanna och hjälpa ett av offren.

Lögn, hävdade MV-lehti och Halla-aho.

Helt korrekt, vidhåller Rebekka Härkönen med stöd från ögonvittnen. Hennes artikel ledde till att hon översköljdes av hatmejl som nu utreds av ­polisen.

Halla-aho vägrade radera sin postning. ­Halla-aho­ anser enligt FNB att han inte har ett ansvar att ­korrigera det han skrivit på sin Facebook­sida. ”Det är mediernas uppgift att kontrollera hur händelse­förloppet egentligen såg ut.” Ett märkligt ­uttalande från en man som anklagar Yle och ­ledande ­tidningar för att utgöra lögnmedier.

Halla-aho säger att poängen enligt honom är att man inte lyfte fram att finländare också hjälpte till.

Enligt TS vände man sig till en finländsk man som också hjälpte offren, men att denne inte ville ställa upp för en intervju.

Klart att tidningen, som Halla-aho efterlyser, har nämnt detta, men att göra detta till att tidningen skulle ha förvanskat verklighet är självfallet rena nyset.

Halla-aho raderade sedermera sin postning. ”Jag konstaterade efter en stunds övervägande att MV-sajten är så laddad att om man delar något som de skrivit kommer all uppmärksamhet att riktas mot sajten”, citerar FNB honom.

Då var det så dags. Postningen hade hunnit få hundratals gilla-markeringar och delats otaliga gånger.

Det var i detta gungfly hatpostarna fann sitt bränsle.

Vad som händer i förlängningen av det hatet återstår att se.

Samtidigt i Österbotten. Centerpolitikern ­Peter Albäck, verksamhets­ledare för partiets svenska­ ­distrikt, går in i en ­Facebooktråd om kniv­attacken i Åbo med kränkande formuleringar; skälls- och könsord till kvinnor. Albäck skickade­ privata ­meddelanden med meddelanden och ­formuleringar vi väljer att inte citera här.­

I tisdagens ÖT tar Centerns viceordförande ­Katri Kulmuni starkt avstånd från Albäcks beteende. ”Självklart har vi noll tolerans mot diskriminering. Jag beklagar väldigt mycket vad den här kvinnan fått utstå.”

Enligt Kulmuni är det inte acceptabelt att partiets representanter förnedrar kvinnor.

Kulmuni använder ordet ”nolltolerans” – men måste samtidigt slå ut med händerna. Det är bara distriktet, Albäcks arbetsgivare, som kan ingripa.

Och distriktsordförande Peter Knuts svävar starkt på målet då han i samma artikel hänvisar till luddiga Facebookregler, att alla inte lärt sig sociala medier och hur svårt det är med regler då folk kör 90 trots att det står 80 på skylten.

En ansvarsfull ordförande och styrelse hade satt ned foten för länge sedan.

Sociala medier kräver ansvar.