Den nya tillstånds­sektionen i Kronoby beviljade i ­juni Jonas Ådahl miljötillstånd för en utvidgning av mjölkgården i Nedervetil. Miljövårdssekreterare Karin Björkgård hade föreslagit att ­tillstånd inte skulle beviljas och åtta ­anmärkningar hade också ­­in­lämnats av berörda grannar.

Att grannarna skulle överklaga ­beslutet var väntat. Till dem som vänt sig till förvaltningsdomstolen hör emellertid också Närings-, ­trafik- och miljöcentralen, som yrkar på att beslutet upphävs och ansökan om miljötillstånd avslås.

I andra hand bör ärendet åter­förvisas till tillståndssektionen så att tillståndsvillkor kan ges för den ­nuvarande verksamheten, säger­ centralen. Till saken hör att mjölkgården ålagts att söka miljö­tillstånd för sin nuvarande verksamhet ­senast 31.12.2017.

NTM-centralen konstaterar att ­antalet djurenheter på gården ­fördubblas och att utvidgningen innebär att avståndet till närmaste granne minskar från 90 till 60 ­meter då rekommendationen är minst 100 meter vid en utvidgning.

Men NTM-centralen anser ­också att den ansökta utvidgningen är så stor att den bör behandlas som ett nytt projekt och då är minimi­avståndet till närmaste störbara objekt 280-370 meter för djurstall av motsvarande storlek. Centralen hänvisar här till HFD:s tolkning om att en 1,7-faldig ökning av djur­antalet kan tolkas som ny verksamhet.

Enligt NTM-centralen kan en ­utvidgning enligt tillståndsbeslutet förorsaka miljöförstöring eller risk för sådan samt oskäligt besvär för grannarna, som till exempel luktolägenheter. Centralen konstaterar också att det inte har meddelats ­tillräckliga villkor i tillståndsbeslutet för att förhindra miljöförstöring.

Grannarna har i sina tidigare ­anmärkningar bland annat klagat på lukt- och flugproblem. I flera av ­besvären till Vasa förvaltningsdomstol påtalar man också att åtminstone två av de beslutande skulle ha ­varit jäviga i och med att de själva är jordbrukare.

Tillståndssektionen tar ställning till de sju besvären på tisdag och ger ett utlåtande till förvaltnings­domstolen.

Miljötillståndet i Nedervetil

  • Mjölkgården finns mellan byarna Riippa och Tast och miljötillståndet gäller en tillb­yggnad på 1 700 kvadratmeter och två nya gödselbrunnar på totalt 3 000 kubikmeter.
  • Efter utvidgning skulle gården ha plats för 120 mjölkkor, 37 kvigor, 83 kalvar under ett år.
  • Inom en radie på 400 meter finns 19 bebodda bostadshus och sju hus som står tomma eller används som fritidsbostäder.
  • Avståndet till Perho å är cirka 100 meter.