På torsdag fylls torget i Vasa av ivriga studerande som tillsammans firar att det nya läsåret dragit i gång. Det är Vasa yrkeshögskola (VAMK) som är initiativtagare. Högskolan har tidigare arrangerat läsårsöppningar, men i år vill högskolan satsa extra och ordnar därför evenemanget tillsammans med andra högskolor i Vasa.

– Yrkeshögskolans rektor Tauno Kekäle har alltid haft idén om att ordna ett evenemang som samlar alla Vasas studerande, säger Christer Johansson, VAMOK:s avgående verksamhetsledare.


Kekäle säger att han länge drömt om ett studieevenemang, som skulle vara så pass stort att det skulle synas på satellitbilder.

– Vasa är en av Finlands studenttätaste städer, men det syns bara på Pampas nationaldag, säger Kekäle.

I och med att evenemanget är större än tidigare och för första gången tvåspråkigt har det varit mera utmanande att planera än tidigare år, säger Johansson.

– Men det har fungerat bra. Vi har haft representanter från alla utbildningsenheter som tillsammans utformat programmet.


Förutom Vasa yrkeshögskola deltar även Vasa universitet, Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi, Svenska Handelshögskolan och Helsingfors universitet i firandet.

Richard Printz från Åbo Akademis studentkår säger att det inte tog lång tid för universitet att bestämma sig om de ville vara med eller inte.

– Det var klart vi ville vara med, det är ju en väldigt rolig grej, säger Printz.

Jenny Svartsjö som är kommunikationschef på Novia säger att högskolan vill vara med för att visa att studerande är en integrerad del av Vasa.

– Det är viktigt att kunna samla alla Vasas studerande, säger hon.

Zoom

Christer Johansson. Foto: Jonny Smeds


Christer Johansson säger att de som kommer till torget garanterat kommer att ha en trevlig eftermiddag.

– Jag tycker att vi fått ihop ett riktigt bra program.

På torget kommer bland andra stadsdirektör Thomas Häyry att hålla tal. Studentteatern Rampen underhåller med sketcher, innan den tyska musikgruppen Italo Brothers ställer sig på scenen och bjuder på elektronisk musik.

Evenemanget börjar klockan 14.