Under den unga envåldshärskaren Kim Jong-un har Nordkorea höjt insatserna i konflikten på den koreanska halvön och steg för steg flyttat fram både tekniska och strategiska spelpjäser i positioner där minsta lilla felmanöver kan utlösa ett förödande krig. Även om det kriget skulle avgränsas till närregionen skulle det få globala konsekvenser och orsaka ett mänskligt lidande vi inte sett sedan andra världskrigets mest apokalyptiska scener.Med sin provsprängning av en vätebomb på 100 kiloton i söndags har Nordkorea etablerat sig som en kärnvapenmakt.

Vad innebär 100 kiloton? Det är en sprängkraft mer än sex gånger större än den bomb USA fällde över Hiroshima.

Nordkorea hävdar dessutom att man har lyckats förminska bomben så att den kan placeras i en ballistisk raket.

Långt ifrån alla experter är övertygade om att Nordkorea nått så långt ännu, men blotta tanken förskräcker.

Söndagens sprängning var den mest oroande signalen hittills men inte det första skrämskottet från Nordkorea.

Den första provsprängningen gjorde Nordkorea 2006, med uppföljande sprängningar 2009, 2013 och 2016 då man utförde två prov.

I somras utförde Nordkorea en rad provskjutningar av missiler vilket bland annat ledde till att Japan aktiverade sitt missilförsvar. Den 29 augusti avfyrade Nordkorea en missil som gick i bana över Japan innan den störtade i Stilla havet.

Under årens lopp har Nordkoreas agerande fördömts av världens ledare.

Det internationella samfundet har utlyst en rad sanktioner som hittills varit totalt verkningslösa.

Läget har trappats upp betydligt under bara några veckor då Nordkorea avfyrat missiler med potential att nå USA och uppgett sig ha konkreta planer på att angripa amerikanska baser på stillahavsögruppen Guam.

Det hotet besvarade Donald Trump med att nordkoreanerna bör vara "väldigt, väldigt nervösa" och att hoten från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri på ett sätt som världen aldrig skådat".

Det betecknade i sin tur Nordkorea som "fullständigt nonsens".

På en fråga efter söndagens sprängning om huruvida USA kommer att angripa Nordkorea militärt svarade Trump "vi får se".

Mindre än ett dygn efter provsprängningen fördömdes den också av ett enigt FN:s säkerhetsråd. "Säkerhetsrådet är 'starkt oroat' över det Nordkorea håller på med, och anser att testerna underminerar fred och stabilitet i regionen", skriver AFP som återges av FNB. Rådet tillägger också att rådets medlemmar och andra länder ska försöka hitta en fredlig lösning genom dialog.

Sydkorea kräver total isolering av Nordkorea och har som styrkedemonstration avfyrat egna missiler.

I USA har president Trump också hotat länder som bedriver handel med Nordkorea med bojkott.

Situationen på halvön har inte varit så här alarmerande sedan krigshandlingarna i det vi kallar Koreakriget upphörde 1953. Det är ett fruset krig, ett krig som aldrig avslutats med något fredsfördrag.

USA skärper tonen, Sydkorea skärper tonen, Japan skärper tonen, säkerhetsrådet skärper tonen – medan Rysslands president Vladimir Putin manar till is i magen och kräver mer dialog. "Annars kan allt det här leda till en global katastrof och ett stort antal offer", säger Putin enligt FNB:

Läget vore illa nog med en oberäknelig statschef; Kim Jong-un är en gåta för samtliga bedömare, men då den amerikanske presidenten Donald Trump är totalt oerfaren på utrikespolitikens område och uppträder både obalanserat och impulsivt finns alla ingredienser till en katastrof.

Kim Jong-un agerar inte för sitt folks bästa utan för att rädda sin dynasti och är uppenbart redo att offra sitt folk för att rädda sin ära. Nordkorea kan hinna slå först men hotas då av total utplåning.

Det skulle få katastrofala följder också globalt.

Dialog är den enda vägen framåt, också på bekostnad att omvärlden måste acceptera Nordkorea som kärnvapenmakt.

På sikt är det enda acceptabla målet total nedrustning av kärnvapen.