Kort efter att offentlig kritik har riktats mot Katternökoncernens inblandning i Fennovoima och flygbolaget Nextjet publiceras en rapport som visar att Katternö i ett historiskt perspektiv har haft enormt stor betydelse för den regionala ekonomin.Utredningen har gjorts av den regionalekonomiska enheten Ruraliainstitutet vid Helsingfors universitet. Den jämför den reella utvecklingen med en kontrafaktisk utveckling som skulle ha inträffat i det fall Katternö inte hade existerat efter år 1995.

Att just år 1995 utgör en brytpunkt beror på EU-inträdet och den avreglering som tog fart i och med EU-medlemskapet. De var under åren efter avregleringen som många kommunala elbolag såldes ut till stora eljättar.

Rapporten visar, föga överraskande, att det har lönat sig för kommunerna i Jakobstadsregionen att hålla kvar elproduktionen och -distributionen i egna händer, inte minst ur ett sysselsättningsperspektiv. Varje eget jobb har kontinuerligt skapat två nya.

Den totala sysselsättningseffekten som Katternö har bidragit med sedan år 1995 motsvarar närmare 400 heltidsanställda i Österbotten och närmare 60 i Norra Österbotten. Befolkningsökningen i de båda regionerna ligger nära dessa siffror.

Rapporten tar också fasta på Katternö/Herrfors betydelse för regionens bruttonationalproduktion och hushållskonsumtion. Då det gäller just bnp har Katternös betydelse ökat för varje år.

Enligt forskarnas minimiuppskattning har elkoncernen efter år 2005 ökat bruttonationalprodukten i Österbotten med 50-60 miljoner euro på årsbasis. I Norra Österbotten där Herrfors också har en del verksamhet har bolaget bidragit med ytterligare 10-20 miljoner euro.

På det sättet har elsamarbetsbolaget också bidragit till den privata konsumtionen, för år 2015 med drygt 30 miljoner och totalt sett under perioden 1995-2016 med 430 miljoner euro.

Det är svindlande siffror.

Varför låter ett regionalt elsamarbetsbolag utreda sin egen samhällsnytta?Jo, den enkla förklaringen är väl att det under hela Katternökoncernens existens har förekommit politiskt gnissel. Eftersom alla investeringar har kostat pengar gäller det att få beslutsfattare på bred front att förstå att regionen faktiskt har nytta av de skattemedel som har skyfflats ner.

Strömförsörjningen är en del av den infrastruktur som måste förvaltas väl i en region som vill utvecklas. Den aktuella rapporten visar svart på vitt att ordspråket ”Själv är bäste dräng” håller streck.

Skillnaden tydliggörs kanske bäst av en karta som finns publicerad i rapporten och som visar att den svenskösterbottniska kustremsan har tillgång till de snabbaste bredbandsförbindelserna i hela landet. Det beror på att de båda regionalt ägda ITC-bolagen Jakobstadsnejdens telefon och Anvia har satsat på god fibertäckning.

Katternö är delägare i Jakobstadsnejdens telefon som nu också erbjuder sina tjänster i Vasaregionen efter Anvias fusion med Elisa. Att Katternöbolaget Herrfors numera är delägare i flygbolaget Nextjet har också sin bakgrund i företagets värdegrund om ett regionalt ansvar för infrastrukturen.

Men att Katternö kan påvisa en stor samhällsnytta i ett historiskt perspektiv betyder förstås inte att allt det Katternökoncernen tar i blir guld. Till exempel fattades beslutet om Herrfors medverkan i Fennovoima i en helt annan konstellation med tyska Eon som delägare och utgående från en helt annan uppskattad elprisutveckling än den som har förverkligats fram till dags dato. Kärnkraft är inte i dag en lika god affär som den förväntades bli då investeringsbesluten fattades.

På samma sätt omges Nextjets framtid av frågetecken. Att bolaget har anmälts till Konsumentverket för att det säljer flygbiljetter för tiden efter att den nuvarande, tillfälliga licensen har löpt ut är ett av dem.

I flygbranschen finns gott om konkurrenter som gärna skulle se att Nextjet inte når framgång och att Karleby- och Jakobstadsborna förlorar sitt flygfält. De är inte sena att agera visselblåsare i förhållande till myndigheter och medier.

Historieskrivningen är värdefull, men det vore ännu viktigare att utarbeta hållbara framtidsstrategier för Katternö.