Under andra världskriget tecknade Tove Jansson flera satiriska bilder för den finländska kulturtidskriften Garm som utkom mellan åren 1923-1953. Ett av de mest kända verken är omslagsbilden på Hitler som gapar efter tårta.

Tove, som i grunden var pacifist, debuterade som politisk karikatyrtecknare 1938 med denna omslagsteckning hos Garm. På bilden tecknas Hitler så att han grinande gapar efter mera tårta, trots att han redan har stora bitar av Europa.

- Bilden känns skrämmande aktuell även i vår tid, rasisterna skriker fortfarande efter mer, skriver Förlaget i ett pressmeddelande.

Förlaget har därför valt att åter lyfta fram teckningen, lagom till Göteborgs bokmässa, genom att låta trycka upp den som t-tröja. Förra veckan blev det klart att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen får demonstrera i samband med bokmässan, trots risken för ordningsstörningar.

Garm som t-tröja finns i storlekarna XS, S, M, L och XL. Plagget är gjort av organisk bomull och finns till salu i Förlagets webbshop samt i vår monter på höstens bokmässor.

Fyra euro per t-tröja går till arbetet mot rasism och mottagaren är Stiftelsen Expo.