Skogens roll i EU:s klimatpolitik har diskuterats aktivt de senaste veckorna. Särskilt aktuellt har det varit med utsläpp och upptag av koldioxid från markanvändning och skogsbruk, förkortat LULUCF (Land Use, Land Use Change and Forestry).

EU-kommissionens ursprungsförslag är ur finländsk synvinkel mycket problematisk. I det ursprungliga förslaget ligger fokus på redan gjorda avverkningar, vilket gör att de avverkningar som görs ser ut som en nettominskning av Finlands totala mängd skog. Det leder till att Finlands skogar inte alls ska betraktas som en kol­sänka, utan tvärtom som en utsläppskälla.

Med Europarlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) i spetsen utarbetades det fram en mer gynnsam kompromiss, som under dagens plenarsession i Strasbourg godkändes.

Ändringen tar fasta på kommande avverkning, vilket gör det möjligt för Finland att fortsättningsvis räkna skogen som en kolsänka trots att man ökar avverkningen.

– Resultatet är mycket glädjande. Vi lyckades skapa en kompromisslösning som både slår vakt om målsättningarna från klimatmötet i Paris och om våra ekonomiska intressen, säger Torvalds i ett pressmeddelande.

Kompromisslösningen arbetades fram mellan Torvalds och rapportens föredragande Norbert Lins (EPP). Torvalds är mycket lättad att det i slutändan fanns förståelse för det finländska, nordiska och nordeuropeiska skogsbrukets särställning.

Skogens tillväxt i Finland är omkring 104 miljoner kubikmeter per år. Avverkningen är omkring 60 miljoner kubikmeter. De satsningar som just nu görs inom bioenergi väntas höja virkesuttaget med omkring 15 miljoner kubikmeter. Enligt Naturresurs­institutet Luke kan virkesuttaget ökas med 20 miljoner kubikmeter utan att skogens roll som kolsänka hotas.