Kulturkarnevalen riktar sig till årskurserna 7–9, folkhögskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och svenska språkbadsklasser.

Under karnevalen deltar ungdomarna i labb inom konst och kultur. Det finns över 30 labb att välja bland, till exempel burlesk, kendo, parkour, e-sport, serier, blues, reggae, dj, k-pop, vikingasmycken, elektronisk musik, jojk, dubbning, scouting och bågskytte. En del labb anknyter på olika sätt till temat Finland 100 år.

Utöver labb erbjuds kvällsaktiviteter. Humorgruppen KAJ uppträder också på karnevalen.

I samband med Kulturkarnevalen arrangeras ett skolutbyte, där 20 elever från årskurs 8 och 9 i finlandssvenska skolor, ges möjlighet att några dagar före karnevalen varautbyteselever i Donnerska skolan i Karleby. De kommer, tillsammans med en del elever i Donnerska, att delta i ett kvällslabb där de jobbar med drama och teater i samband med musik och rörelse. Labbet leds av Isa Lindgren-Backman.

Arrangören räknar med att cirka 450 ungdomar från hela Svenskfinland deltar. Man kan anmäla sig mellan den 16 september och 1 oktober. Mer information ger producenten Eva-Helén Ahlberg, eva-helen@kulturkarnevalen.fi.