Kyrkhelgen är i dag en av de största kristna sammankomsterna inom Borgå stift och har de senaste åren lockat ungefär 2 000 deltagare under tre dagar. Kyrkhelgen firar tioårsjubileum i år, den första konferensen hölls år 2008 i församlingshemmet på Kyrkbacken. Numera är mötesplatsen Gamlakarleby kyrka och församlingscentret i centrum.

Årets tema är "Guds kraft till frälsning" och huvudtalare Espen Ottosen. Ottosen är ledare för informationsavdelningen vid Norsk Luthersk Misjonssamband och har även tidigare varit huvudtalare på Kyrkhelgen. Från Lettland kommer biskop Hans Jönsson. Han är från Sverige, men har varit präst i Lettland i många år och valdes i fjol till biskop. Han predikar i den avslutande högmässan och håller också ett seminarium. Andra talare är Henrik Perret och Leif Nummela, som båda var med under den första Kyrkhelgen 2008.

Under helgen blir det seminarier, musik, samt program för barn och ungdomar. Seminarierna är 14 till antalet och handlar om allt från eutanasi (under ledning av Päivi Räsänen) och hur muslimer ska bemötas till ämnen som berör barnfamiljers situation.

Kyrkhelgen är de finlandssvenska inomkyrkliga väckelserörelserna storsamling.