I Nelin-Cronströms konsthem finns 1 231 föremål, bland annat keramik, kärl, möbler, lampor och silver. Föremålen har nu dokumenterats och fotograferats för en nätutställning som öppnar i slutet av året. Det är dock inte möjligt att bevara allt eftersom Vasa stads museer inte har tillräckligt med lagerutrymme eller personal för att sköta underhållet av föremålen. Samlingen innehåller många massproducerade föremål som Vasa stads museer, enligt det samlingspolitiska programmet, endast tar till vara om föremålen har anknytning till Vasa och förmedlar Vasas kulturarv. Därför tas sådana föremål som saknar tillkomst-, användnings- och ägarhistorik nu bort ur samlingen. Om största delen av möblerna vet man exempelvis bara att de köpts i en antikaffär och att de funnits i det Nelinska hemmet.

I testamentsdonationen finns ett villkor enligt vilket hemmets lösöre ska säljas om konsthemmets verksamhet upphör och museet inte tar med egendomen i sina samlingar. Även om försäljning är ett exceptionellt avskrivningssätt i inhemska museer vill Vasa stads museer i detta fall respektera föremålsdonatorns vilja och sälja en del av föremålen.

Enligt projektkoordinator Anni Tuominen finns det ett tiotal föremål som är i så dåligt skick att det skulle bli för dyrt att konservera dem sett till deras museala värde. De anses inte heller ha något försäljningsvärde, och de kan inte utnyttjas inom museernas eller stadens övriga verksamhet.

– De här föremålen förstörs och förs till avfallsåtervinningen. Att förstöra är alltid det sista alternativet som man väljer man bara när det inte finns någon annan möjlighet, säger Tuominen.

För att värdera konsthemmets föremål fastställdes kriterier som grundar sig på de riktlinjer Vasa stads museer följer när det gäller att utöka sina samlingar. Om ett föremål inte uppfyller kriterierna tas det bort.

Enligt kriterierna ska man veta hur och var föremålet använts. Det ska representera en människogrupp eller ett fenomen, vara nära förknippat med livet i Vasa och lämpa sig för en presentation av konsthemmet eller familjen Nelin.

Föremålet ska vara i gott skick och det ska kunna användas i en utställning. Kostnaderna för transport och lagring ska vara rimliga i förhållande till föremålets värde. Ungefär en femtedel av föremålen tas med i Österbottens museums samlingar.