Kvinnan arbetade för den kristna svenska organisationen Operation Mercy i Kabul när hon fördes bort av beväpnade män i maj. Kvinnan hade hunnit jobba vid hjälporganisationen i tre månader innan hon kidnappades. Hennes arbetskamrat, en tysk kvinna, och en lokal säkerhetsvakt dödades i samband med kidnappningen.

Kvinnan utbildades till att bli Operation Mercys vice chef. I den rollen hade hon haft stort ansvar för organisationens projekt i Afghanistan, uppgav Operation Mercys informatör Cathy Stanley till FNB i maj. Organisationen har flera projekt i Afghanistan bland annat kring vattenförsörjning, läskunnighet och sexualhälsa.

Goda förutsättningar

Mellanösterninstitutets tidigare chef Ari Kerkkänen känner kvinnan som tidigare har arbetat för institutet. Före det hade kvinnan, som talar arabiska, bott i Turkiet och hon har bakgrund som expert inom kulturbranschen.

Kerkkänen beskriver kvinnan som en mycket god kollega.

– Vi hade gärna haft henne kvar längre. Hon var initiativrik och hon hade en god uppfattning om kulturbranschen. Hon lyckades skapa goda samarbetsnätverk med både Syrien och Jordanien, säger Kerkkänen till FNB.

Kerkkänen uppskattar att kvinnan hade bättre förutsättningar att klara av kidnappningen eftersom hon förstår de kulturella aspekterna bättre än medelfinländaren.

– Hon är en klartänkt människa som klarar av att vara rationell. Även om ingen av oss vet hur traumatiska upplevelser påverkar oss innan vi befinner oss i den situationen.

Kerkkänen säger även att kvinnan sannolikt kunde kommunicera med kidnapparna på dari.

Utrikesministeriet uppger på Twitter att kvinnans anhöriga ber om att deras privatliv respekteras.

Sannolikt kriminella

Kerkkänen, som själv arbetat i Kabul från april 2014 till början av 2017, säger att stadsdelen som kvinnan kidnappades från är ett sådant område som han även själv skulle bo i om han bodde i Kabul.

– Så mycket vet jag om stadsdelen att den ger en bild av att vara en relativt lugn stadsdel i Kabuls mått mätt.

Han säger att händelsen var omöjligt att förutspå.

– Det finns en betydande kidnappningsrisk i Afghanistan och säkerhetsläget är dåligt. Det brutala tillvägagångssättet överraskade även mig. Det ser ut som en kriminell organisations sätt att agera.

FNB intervjuade Kerkkänen i augusti, men uppgifterna ges ut först nu eftersom FNB ville undvika att orsaka fara för kvinnan eller hennes anhöriga medan kidnappningen pågick.