Mellan måndag och onsdag nästa vecka övervakar polisen särskilt användningen av säkerhetsanordningar, säkerheten på övergångsställen, användningen av mobilen och andra faktorer som orsakar ouppmärksamhet i trafiken. Under de senaste åren har nästan två av tre dödsfall bland fotgängare och en ansenlig del av olyckorna som lett till skador för fotgängare inträffat i tätorter.

Nästan en tredjedel av offren har omkommit vid ett övergångsställe. Dessutom har hälften av skadorna som drabbat fotgängare skett på ett övergångsställe.

– Olyckor på övergångsställen är ofta en samverkan av många faktorer. Föraren kanske inte koncentrerar sig tillräckligt bra på bilkörningen och omgivningen och på att iaktta den övriga trafiken. Körhastigheten kan också vara för hög i förhållande till trafikmiljön, säger polisinspektör Timo Ajaste vid Polisstyrelsen.

Allt fler använder säkerhetsbälte men inte alltid i baksätet

I övervakningen av trafikanters ouppmärksamhet övervakas allt som påverkar koncentrationsförmågan under körningen eller förmågan att observera den övriga trafiken. Enligt Ajaste beror ouppmärksamhet vanligen på att föraren talar i telefon eller läser eller skriver textmeddelanden samtidigt som hen kör.Polisen kommer framför allt att övervaka användningen av säkerhetsbälte.

– Ur trafiksäkerhetens synvinkel är det positivt att användningen av säkerhetsbälte har ökat under de senaste åren. Men i synnerhet på baksätet i personbilar och framsätet i skåpbilar försummas säkerhetsbältet dock fortfarande alltför ofta. Polisens metoder för att öka användningen av säkerhetsbälte är övervakning och upplysning, säger Ajaste.

Med övervakningsoperationen stöder polisen "En dag utan trafikdöd" som det europeiska trafikpolisnätverket TISPOL genomför på torsdag nästa vecka. Målet med dagen är att inte en enda människa i Europa omkommer i en trafikolycka denna dag.

Samtidigt övervakas också om utlänningars vistelse i landet är laglig.