Sedan dryga två månader tillbaka finns en ny plattform för hantverkare som vill sälja sina alster men inte riktigt kommit till skott. Robert Bamm har skapat mötesplatsen Heimlaga i hopp om att ännu enklare föra samman hantverkare och kunder.

– Det finns en stark hantverkskultur i Österbotten. Många är duktiga på det de gör, men många är inte så duktiga på att sälja sina alster, säger han.

Företagsidén föddes egentligen lite av misstag. Bamms mamma äger Vörås handarbetsaffär och tillsammans funderade de om affären behöver en egen webbshop. De kom fram till att egen webbshop inte känns aktuell, men ur diskussionerna föddes en helt ny tanke. Tänk om flera försäljare kunde samsas om samma webbshop.

– Det var bara en idé som slog mig mitt i allt, säger Bamm.

Och namnet "Heimlaga" kändes helt givet och naturligt för Bamm som är från Vörå.

Det här var i augusti och två veckor senare var webbshoppen uppe, visitkorten beställda och Heimlaga fanns i de sociala medierna.

– Det händer snabbt när jag får en idé.

Enligt Bamm är upplägget som gjort för småskaliga hantverksproducenter som inte mäktar med att dra igång en egen webbshop – eller företag för den delen. – För många kan det vara dyrt med egen webbshop, då kan det här vara ett lämpligt steg.

Här kan försäljarna själva bestämma hur mycket de vill sälja. Försäljarna laddar själva upp sina alster medan Bamm sköter om byråkratin i bakgrunden.

Just nu har Heimlaga sex försäljare och några till på kommande. Bland produkterna som säljs finns smycken, stickat, virkat, vävt och hemsytt.

– Jag sätter inte några begränsningar, så länge det är hemgjort.

Bamm hoppas även på spridning utan för Österbotten.

– Heimlaga är tänkt för hela Svenskfinland, inte bara Österbotten.

Det finns motsvarande internationella webbshoppar så som Etsy.com, men Bamm ser Heimlaga som ett komplement som dessutom är mera lokalt och tillgängligt.

Och visar det sig att det finns en stor efterfrågan ser har inga problem med att utvidga webbshoppen till resten av Finland, och varför inte också Sverige.

Ekonomin ligger i en årsavgift som försäljarna betalar samt att Bamm tar en liten provision på varje såld produkt. En gång i månaden betalar Bamm ut försäljningsinkomsterna till säljaren.

Kostnaderna för försäljarna ser han som helt rimliga. Det kostar också att vara försäljare på olika marknader, och hyrorna kan ofta vara rätt dyra, konstaterar han.

Heimlaga

  • En finlandssvensk webbshop för hemgjorda produkter.
  • Både privatpersoner och företag kan vara försäljare.
  • Webbshoppen finns på adressen heimlaga.fi.