-Vi vill samarbeta kring denna fullmäktigemotion. En avgiftsfri småbarnspedagogik är en så pass viktig social investering att vi är beredda att diskutera och kompromissa för att nå politisk enighet, säger fullmäktigeledamot Jacob Storbjörk.

SDP föreslår att en utredning genomförs kring införandet av en avgiftsfri småbarnspedagogik i Jakobstad. Därtill vill SDP att staden Jakobstad stegvis inför en avgiftsfri småbarnspedagogik så att den i slutet av denna mandatperiod omfattar 20 timmar per vecka för alla barn över tre år.

- Gratis dagvård ger alla barn jämlika möjligheter att ta del av den pedagogiska verksamheten. Därtill stärker det småbarnsfamiljernas levnadssituation på en mängd olika sätt. Att satsa på barn och ungdomar är helt enkelt att satsa i framtidens Finland, säger Jacob Storbjörk.

I ett pressmeddelande skriver Jacob Storbjörk att han försökt nå de andra politiska partiernas företrädare kring möjligheten att samarbeta. Hittills har han inte fått några tydliga svar, men det finns gott om tid kvar, skriver han i pressmeddelandet.

-Många av de andra partierna sade i kommunalvalet att de vill genomföra en avgiftsfri dagvård. Nu är det upp till bevis helt enkelt, säger Storbjörk.

Det är den jämlika tillgången till dagvård Jacob Storbjörk vill nå. Han hoppas att Jakobstad ska kunna bli en föregångare i frågan, speciellt för att underlätta för unga familjer.
- Unga familjer har inte alltid den bästa ekonomin, därför skulle det underlätta för dem med gratis dagvård, säger Storbjörk.

Under tisdagseftermiddagen meddelar SFP att de stöder SDP:s förslag.
- Vi står till fullo bakom förslaget med fyra timmar avgiftsfri småbarnspedagogik för alla barn som fyllt tre år. Det har SFP med partiordförande Anna-Maja Henriksson i spetsen redan länge förespråkat. Men det kan inte vara så att de enskilda kommunerna måste stå för notan, i ett läge där regeringen planerar en omfattande reform av familjeledigheterna.

- För SFP i Jakobstad är det viktigt att vi kan jobba vidare med frågan och vi välkomnar varmt en vision om avgiftsfri småbarnspedagogik 4 timmar om dagen. Samtidigt är vi mycket måna om att vi ska kunna skapa daghemsmiljöer som är tidsenliga och trivsamma. Det finns behov av en helhetsplan för småbarnspedagogiken i vår stad, uppger SFP:s gruppordfördande Annica Haldin i ett pressmeddelande.