En ny spetsenhet i ekonomi grundas i Finland, uppger statsminister Juha Sipilä (C). I praktiken är det Helsingfors universitet, Aalto-universitetet och Hanken som ansvarar för projektet.

Enheten ska heta Helsinki Graduate School of Economics, eller Helsinki GSE.

Enligt Sipilä möjliggör den nya enheten att Finland också i fortsättningen utgör en grogrund för de främsta ekonomerna i världen.

– Vi går mot en mycket utmanande värld där forskningsdata behövs, säger Sipilä.

Också Finlands Bank är med i projektet. Finlands Banks chef Erkki Liikanen understryker att Finland behöver sakkunniga i ekonomi som behärskar de inhemska språken.

Syftet med den nya forsknings- och undervisningsenheten, som siktar på att nå internationell toppnivå och som erbjuder 15 nya professurer, är att säkerställa doktorsutbildning i alla de viktigaste delområdena inom ekonomiska vetenskaper. Rekryteringen riktas till såväl internationella som finländska sökande. Sipilä uppger att enheten också ska samarbeta med aktörer utanför huvudstadsregionen.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att enheten får finansiering från universiteten, Finlands Bank, Finansministeriet och Undervisningsministeriet. Grahn-Laasonen önskar att enheten också lyckas locka till sig privat kapital.


Hanken med och grundar

Svenska handelshögskolan Hanken är ett av de tre universiteten som i praktiken ska förverkliga projektet.

Enligt universiteten är grundandet av Helsinki GSE ett centralt och nödvändigt steg i ledet att bygga Finlands framtida framgångar eftersom både den offentliga och den privata sektorn behöver kunnande på internationellt hög nivå.

– Ekonomiskt kunnande behövs allt mera på nya områden inom ekonomin. I näthandeln behöver man optimeringsexpertis för att kunna utnyttja den enorma mängden data som finns tillgänglig. De ekonomiska vetenskaperna svarar på det här behovet, säger Aktias chefekonom Heidi Schauman i Hankens pressmeddelande.


Artificiell intelligens

Nobelpristagaren och professorn vid amerikanska Massachusetts Institute of Technology (MIT) Bengt Holmström betraktar projektet som viktigt för både den finska samhällsekonomin och den nationalekonomiska vetenskapen.

– Det är både lönsamt och nödvändigt att förstärka kompetensen, säger Holmström.

Holmström nämner också artificiell intelligens som en ny trend inom forskningen. Han påpekar att vid MIT har kurserna i artificiell intelligens fyllts av studenter.

– Det ingår en hel del statistik och nationalekonomi i utnyttjande av artificiell intelligens.