Enligt enkäten förhåller sig över två tredjedelar av ryssarna positivt eller mycket positivt till Finland. Många ser relationerna mellan Ryssland och Finland som normala, goda, vänskapliga eller fredliga.

Unga, högutbildade och höginkomsttagare har en speciellt positiv syn på Finland. I Moskva sade nästan 90 procent av de tillfrågade att de förhåller sig positivt till Finland.

Tio procent av de tillfrågade har en negativ eller mycket negativ Finlandsbild. 16 procent av de tillfrågade beskrev relationerna mellan Finland och Ryssland som kyliga eller spända. Endast 0,2 ansåg att relationerna var fientliga.

Nästan hälften av de tillfrågade beskrev Finland som neutralt eller icke-allierat. Sju procent tror att Finland är Natomedlem.

De tillfrågade ansåg att deras bild av Finland skulle bli mer negativ om Finland blev medlem i Nato eller sanktionerna mot Ryssland skärptes.

Ryssarnas Finlandsbild påverkas mest av tv-program, skolan, läroböcker, filmer, internet, dagstidningar och tidskrifter samt litteratur.

De vanligaste svaren på vad ryssarna kopplar till Finland var bastu, Finlands geografiska läge, Helsingfors, natur och hög levnadsstandard. Det finländska samhället ansågs vara förmöget, självsäkert, modernt, innovativt, demokratiskt, fritt och ett välfärdssamhälle.

En klar majoritet ansåg att minnet av krigen mellan Finland och Sovjetunionen inte påverkar deras syn på Finland. Åtta procent ansåg att krigen påverkar negativt.

Enkäten gjordes av Levada-centret under sommaren. 1 600 personer från olika delar av Ryssland deltog.