Trump höll i dag sitt första tal i FN:s generalförsamling.

– Skurkstater som är representerade i det här organet stöder inte bara terror, utan de hotar också andra länder och sitt eget folk med de mest destruktiva vapen som mänskligheten känner till, säger Trump.

Han lovar att tillintetgöra Nordkorea om det inte ger efter. Han säger att "raketmannen" Kim Jong-Un befinner sig på ett "självmordsuppdrag".

Trump går också hårt åt Iran och kallar landet för "en skurkstat och en korrupt diktatur". Han betecknar Irans kärnavtal för en "belastning" – det senaste tecknet på att han planerar att riva eller omförhandla avtalet. Trump säger också att det iranska folket vill ha förändring.

Hot mot suveränitet

Trump lägger fram sin vision för en världsordning. Den baserar sig på starka suveräna länder snarare än på multilaterala allianser.

– Så länge som jag innehar den här posten kommer jag att försvara Amerikas intressen framom allt annat, säger Trump.

Han tillägger att det är i allas intresse att "sträva efter en framtid där alla nationer kan vara suveräna, framgångsrika och trygga".

Han lovar krossa "radikal islamisk terrorism".

Trump fördömer hot mot suveräniteten från Ukraina till Sydkinesiska havet. Han nämner inte uttryckligen Ryssland eller Kina, men kommentarerna var klart riktade mot Moskva och Peking.

Trump säger också att situationen i den "socialistiska diktaturen" Venezuela är "oacceptabel". (FNB–AFP)