– Jag tycker det är rätt oroande att riksdagen inte följer de lagar den själv har stiftat. Utöver det låter man även bli att följa synpunkterna i ett beslut från den högsta domstolen, säger Mäenpää till FNB.

Högsta förvaltningsdomstolen slog i december fast att besökarlistorna är offentliga. Enligt beslutet är besökarlistorna personregister som lyder under offentlighetslagen. De är med andra ord offentliga handlingar, säger Mäenpää.

– Att de är personregisternatur begränsar inte offentligheten. Det hindrar inte att de blir offentliga, säger Mäenpää.

Mäenpää anser det även vara problematiskt att riksdagen förstör besökarlistorna. Riksdagen är enligt arkivlagen förpliktigad att bevara dokument som har betydelse för allmän rätt till information och tillgång till forskningsmaterial, säger Mäenpää.

– Det är inte vilken betydelselös information som helst, som kan förstöras så där bara. Där finns helt betydelsefulla uppgifter, bland annat för lobbyingregisteridén och annan allmän rätt till information. Att besökarlistorna hemlighålls och förstörs är även problematiskt med tanke på grundlagen.

– Enligt grundlagen hör statsmakten till folket som representeras av riksdagen. Den här demokratiaspekten förutsätter att riksdagen ska vara så öppen som möjligt i sin verksamhet.

Uppståndelsen kring besökarlistorna fick sin början förra veckan då Svenska Yle rapporterade att riksdagen förstör besökarlistorna efter varje dag.

Riksdagens administrativa chef Pertti Rauhio motiverade då praxisen med att det inte fanns behov att spara listorna längre.

Enligt Rauhio finns listorna endast för att försäkra att alla besökare lämnat byggnaden vid dagens slut.

– Då det är fråga om personregister så måste det finnas grundar för att samla och uppehålla dem, sade Rauhio till FNB.