Skalvets centrum var i väster om staden Chiautla de Tapia i delstaten Puebla som ligger relativt nära huvudstaden Mexico City.

Kort efter skalvet spreds bilder av skadade byggnader och sprickor i gatorna på sociala medier. Räddningsmyndigheterna varnade även folk från att röka på gatorna eftersom gasledningar hade brustit i skalvet.

Enligt Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet, kan skalvet få förödande konsekvenser – framför allt i närområdet.

Han berättar att USGS bedömer att det är 40 procents sannolikhet att skalvet kommer att kräva 100 eller fler dödsoffer. Flera mindre städer ligger i närheten av jordbävningens epicentrum.
– Skalvet inträffade bara 35 kilometer från en stad med 35 000 invånare. Det kan bli mängder av dödsoffer är jag rädd, säger Tryggvason till TT.

Mexiko är ganska väl förberett på jordbävningar trots att det är ett fattigt land säger Tryggvason. Men äldre hus har svårt att klara större skalv om det sker i närheten.

– När en jordbävning blir så här stor så är det ett gränsfall även för de bättre byggda byggnaderna som ligger nära. Men de äldre byggnaderna, det är där dödsoffren kommer att finnas.

Tidigare i september omkom minst 90 personer i ett skalv i Mexiko. Det skalvet hade magnituden 8,1.